Rotterdam: gebouw Nautilus

Rotterdam, 20 december 2015: gebouw van roeivereniging Nautilus (foto: René Hoeflaak)

Rotterdam, 20 december 2015: gebouw van roeivereniging Nautilus (foto: René Hoeflaak)

Op de voorlaatste zondagmiddag van 2015 wandel ik langs de noordoever van de Maas. In Rotterdam. Van brug naar brug. Zo tussen Rijnkilometerpunt 1001 en 995. Halverwege de middag passeer ik ter hoogte van de Plantagelaan het gebouw van Roeivereniging Nautilus. De vereniging werd in 1886 door 10 Rotterdamse jongens opgericht en viert dit nog jonge jaar dus haar 130 jarig jubileum. Pas in 1917 mochten ook vrouwen lid worden van Nautilus. Maar dat ging niet zonder slag of stoot, zo lees ik op de website van Nautilus.

Opknapbeurt 

Het gebouw bleef gespaard tijdens het Duitse bombardement in mei 1941 maar werd wel enkele weken later door de Duitsers gesloten. Om geld bijeen te verzamelen voor een opknapbeurt in aanloop naar het eeuwfeest ontstaat in het midden van de jaren tachtig binnen de vereniging het idee voor een prestatieloop van 11,5 kilometer over over de Rotterdamse rivierbruggen met starten en finish bij het verenigingsgebouw aan de Plantagelaan. Het evenement blijkt een succes en voor herhaling vatbaar. Bijna dertig jaar later is de inmiddels 15 kilometer lange Bruggenloop een toonaangevend sportevenement in Rotterdam dat uitgroeide van  572 deelnemers in 1986 naar 4000 in 2015. Intussen vervolg ik mijn weg naar de volgende Rotterdamse brug en terug.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s