Parijs en Johann Strauss

Parijs, Frankrijk, 25 september 2015: borstbeeld Johann Strauss (foto: René Hoeflaak)

Parijs, Frankrijk, 25 september 2015: borstbeeld Johann Strauss (foto: René Hoeflaak)

Deze maand is het 190 jaar geleden dat de Oostenrijkse componist Johann Strauss werd geboren. In Wenen. Vorige week stond ik toevallig, plotsklaps en zomaar ineens oog in oog met zijn borstbeeld.  In Parijs. Aan de Boulevard St. Martin in het 10e arrondissement. Niet ver van de Place de la Republique. Op ruim 1.200 kilometer afstand van zijn geboortestad. Strauss toerde in de negentiende eeuw door Frankrijk en maakte blijkbaar veel indruk bij de Fransen. Hij hield er een standbeeld aan over. Daar ver van zijn geboortestad.

Koning van de Weense Wals

Het beeld van de koning van de Weense Wals is een geliefde plek voor skaters en favoriet doelwit voor bekliederaars. Ik weet niet of het woord bestaat maar je begrijpt vast wat ik bedoel. Vorige week zag ik het met eigen ogen, vandaag op foto’s op internet en op Google Streetview. Telkens weer is Johan Strauss beklad. De ene keer subtieler dan de andere keer. En telkens weer anders en dus telkens opnieuw. Geen beginnen aan voor de Parijse ontkliederaars. Waar Strauss het aan verdient heeft? Wie zit er achter? Zijn het de nazaten van zijn jaloerse broers die hem zijn succes niet gunden?  We zullen het nooit weten. Johann Strauss,  Parijs en ik. Een rare combinatie. Het overkwam ons alle drie.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s