Lalinde

Frankrijk, Lalinde: rechts toeristen informatiecentrum, links de Dordogne   (foto: René Hoeflaak)

Frankrijk, Lalinde: rechts toeristen informatiecentrum, links de Dordogne (foto: René Hoeflaak)

Frankrijk, Lalinde, 31 mei 2015: Rue Gabriel Péri (foto: René Hoeflaak)i

Frankrijk, Lalinde, 31 mei 2015: Rue Gabriel Péri (foto: René Hoeflaak)i

Niet eens zo lang geleden: alleen al bij het zien van de stroomversnelling van de beneden gelegen rivier de Dordogne deden de schippers bij het falais St. Front een schietgebedje.

De tijden zijn echter veranderd daar in het Franse dorpje Lalinde. In het midden van de negentiende eeuw kwam er naast de rivier een kanaal om het transport over water te vergemakkelijken. Een halve eeuw later een brug. En een station met een spoorverbinding met Bordeaux.

Boulevard Stalingrad

Maar verder is er eigenlijk niet zo veel veranderd in Lalinde, een tijdloos dorpje met krap drieduizend inwoners, een grote vijver en twintig, hooguit dertig straatjes aan de oevers van de Dordogne. In het departement Aquitine. Een half uurtje van Bergerac. Met straatnamen als Boulevard Stalingrad en Rue de Verdun. Omringd door bosrijke hellingen, kastelen, landgoederen, wandelpaden en wijngaarden.

Frankrijk, Lalinde, 31 mei 2015: de in 1882 opgeleverde  Brug over de  Dordogne rivier (foto: René Hoeflaak)

Frankrijk, Lalinde, 31 mei 2015: de in 1882 opgeleverde Brug over de Dordogne rivier (foto: René Hoeflaak)

La Lynde

Frankrijk, Lalinde, 31 mei 2015:  Place de la Republique (foto: René Hoeflaak)

Frankrijk, Lalinde, 31 mei 2015: Place de la Republique (foto: René Hoeflaak)

De tijd staat stil in Lalinde. Oorspronkelijk heette het rivierdorp La Lynde. Een Engelse naam. Want -hoe nietig ook- Lalinde gaat al eeuwenlang gebukt onder oorlog, strijd en geweld. Was het niet tussen de Engelsen en de Fransen dan was het wel tussen Katholieken en Hugenoten. En tientallen dorpsbewoners inwoners sneuvelden als soldaten in de moderne oorlogen van de vorige eeuw.

Hun namen lees ik terug op een monument op de parkeerplaats aan de Place Du Souvenir. Uiteraard met uitzicht over de Dordogne. Om de hoek bij ‘onze’ bakker Jean-Luc Ulrich. Niet ver van ‘onze’ pizzeria Vespa en ‘onze’ vriend Christophe van restaurant Lo’Dordonha. Maar vooral in het verlengde van de Place de La Republique. Een gemoedelijk pleintje omringd door lokale bakkers, wijnhandelaren en enkele cafés die in collegiale harmonie ‘ons’ terras delen onder en bij de Middeleeuwse Markthal. Een pleintje voor mijmeraars en wegdromers. Mijmerend over toen, nu, hier, daar, nu en dan. Wegdromend over Lalinde. Ver weg en toch zo dichtbij.

5 juni 2015: Frankrijk, treinstation Lallinde. Gemiddeld eens per twee uur rijdt er een stoptreintje van Lalinde naar Bergerac en/of Sarlat. (foto: René Hoeflaak)

5 juni 2015: Frankrijk, treinstation Lallinde. Gemiddeld eens per twee uur rijdt er een stoptreintje van Lalinde naar Bergerac-reisduur 2 uur- en/of Sarlat -reisduur 45 minuten-. (foto: René Hoeflaak)

11 juni 2015: pad aan de rand van Lalinde, Frankrijk (foto: René Hoeflaak)

11 juni 2015: pad aan de rand van Lalinde, Frankrijk (foto: René Hoeflaak)

Lalinde, Frankrijk; monument van de gesneuvelde soldaten uit Lalinde (foto: René Hoeflaak)

Lalinde, Frankrijk; monument van de gesneuvelde soldaten (foto: René Hoeflaak)

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s