Leersum

Leersum, 15 mei 2015: Graftombe van Nellesteyn op de top van de 36 meter hoge  Donderberg  (foto: René Hoeflaak)

Leersum, 15 mei 2015: We negeren het pad naar de graftombe van Nellesteyn op de top van de 36 meter hoge Donderberg (foto: René Hoeflaak)

Onder aan de helling van de Donderberg in het Utrechtse Leersum nemen we links het pad naar Dartheide. Op rechts zien we een ‘toren’. Aan het einde van een hellende zandpad. Een pad die we volgens onze Groene Wissels routebeschrijving nummer 328 moeten negeren. Achteraf gezien hadden we – hoe ongehoorzaam ook- toch het avontuur moeten zoeken en een kijkje moeten nemen bij de toren. Want de veertien meter hoge toren is de graftombe van Nellesteyn. Volgens Wikipedia, een mausoleum. Bij een mausoleum denk ik doorgaans aan Lenin en het Rode Plein in Moskou. Of aan Mao en het Plein van de Hemelse Vrede.  Maar niet aan Cornelis Jan van Nellesteyn en de Donderberg in Leersum.

Zocher ontwerpt graftombe

15 mei 2015: Landgoed Sandenburg in Langbroek.  Bijna 700 jaar geleden wordt Kasteel Sandenburg voor het eerst vermeld. (foto: René Hoeflaak)

15 mei 2015: Landgoed Sandenburg in Langbroek. Bijna 700 jaar geleden wordt Kasteel Sandenburg voor het eerst vermeld. (foto: René Hoeflaak)

De van oorsprong Amsterdamse koopman Van Nellesteyn bewoonde het nabij gelegen kasteel Broekhuizen en gaf de architect Jan David Zocher in 1818 opdracht om een graftombe te bouwen. Twaalf jaar later was hij zelf de eerste die na zijn dood in de tombe werd bijgezet. Tussen 1830 en 1917 volgden nog twaalf familieleden.

Intussen vervolgen wij onze lange weg. In waakzaam en dienstbaar gezelschap. Een weg die ons uiteindelijk zal brengen bij Kasteel Broekhuizen. Over kronkelpaden, bospaadjes, klompenpaden, eikenlaantjes, vlonders en landwegen. Klaphekje na klaphekje. Slagboom na slagboom. Stiltegebied na stiltegebied. Langs ruiterpadpaaltjes, prikkeldraadhekjes, bosgreppels, graslanden, bosvijvers,  bosakkers, eeuwen oude landgoederen en kastelen die de grenzen tussen het voormalige Hertogdom Gelre en Bisdom Utrecht markeren.

Zoals landgoed Sandenburg en het eerdergenoemde kasteel Broekhuizen, eeuwenlang bewoond door hertogen, (ex) koningen, jonkheren en door de familie Van Nellesteyn en de plek waar ‘Holland bakt’. Maar vandaag vooral het eindpunt van onze wandeling. Niet ver van de Donderberg. Een berg met een toren. Maar niet zo maar een toren. Een toren die we niet hadden moeten negeren.

Leersum: Landgoed Broekhuizen (foto: René Hoeflaak)

Leersum: Landgoed Broekhuizen (foto: René Hoeflaak)

1 reply

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s