Rotterdam: Zoemsteen

Rotterdam, 1 mei 2015: De zoemsteen in 'Ons Park' (foto: René Hoeflaak)

Rotterdam, 1 mei 2015: De zoemsteen in ‘Ons Park’ (foto: René Hoeflaak)

De damsteen, edelsteen, zwerfsteen en de gootsteen kennen we allemaal. Maar een zoemsteen? Daar had ik eerlijk gezegd nooit eerder van gehoord. En een zoemsteen gezien al helemaal niet. Tot twee weken geleden. Toen zag ik de zoemsteen voor het eerst en leerde ik over de techniek van het zoemen.  In ‘Ons Park’ op het Rotterdamse Noordereiland. Naast de Willemsburg. ‘Het best zoem je met losjes gesloten mond in verschillende toonhoogtes totdat je je eigen ‘geluid’ gevonden hebt’ zo is te lezen op de het instructiebord van de firma Spereco naast de steen. Een kwestie van diep ademhalen en zoemend ademhalen, zo lees ik verder.

De stem van het volk

In het begin van de mensheid was zoemen in de grotten de normaalste zaak van de wereld. Het ultieme communicatiemiddel. Zoemen moet je leren. Je moet er je tijd voor nemen. Het is ook even wennen, om aan de rand van een grasveld in gebukte houding je hoofd in een zoemgat te steken. Maar in het Rotterdamse ‘Ons Park’ kan het. Een park van het volk. Vijf jaar geleden protesteerden omwoners tegen de woningbouwplannen van de gemeente Rotterdam en het redden ze het park.  ‘Ik ben blij dat de bewoners steeds eensgezind hun stem hebben laten horen’ aldus de Rotterdamse SP fractievoorzitter Lei de Kleijn destijds. De zoemsteen en de zoemstem van het Noordereiland. Ik ga het begrijpen.

1 reply

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s