Liverpool: 58 jaar The Cavern Club

The CavernIk neem je mee terug naar 16 januari 1957. Afgelopen vrijdag op de dag af 58 jaar geleden. Uitbater Alan Sytner opent  in een kelder aan de Mathew Street in Liverpool The Cavern Club. Wellicht de  bekendste grot van Europa. Sytner is geïnspireerd door de vele jazzkelders in Parijs en heeft grote plannen. Hij wil van The Cavern Club het belangrijkste Jazzpodium buiten Londen maken. Zevenhonderd jazzliefhebbers staan op die zestiende januari voor de deur van The Cavern Club  voor de openingsavond met bands als de Merseysippi Jazz Band, The Wall City Jazzmen, Ralph Watmough Jazz Band and the Coney Island Skiffle Group.

The Quarrymen

Maart 2002, Liverpool, Forthlin Road 20; ouderlijk huis van Paul McCartney. McCartney woonde hier van zijn 13e tot 21e. (foto: René Hoeflaak) .

Maart 2002, Liverpool, Forthlin Road 20; ouderlijk huis van Paul McCartney. McCartney woonde hier van zijn 13e tot 21e. (foto: René Hoeflaak) .

The Cavern Club groeit al snel uit tot een toonaangevende club. Sytner – nog maar 23 – lijkt zijn ambitie waar te maken.  Een half jaar later, hartje zomer in Liverpool, staat de naam van The Quarrymen Skiffle Group op het affiche. Een lokale band met  Len Garry, Rod Davies, Colin Hanton, Pete Shotton and Eric Griffiths en de 17-jarige John Lennon. The Quarrymen moet eerst auditie doen bij de plaatselijke golfclub van de vader van Sytner voordat zoonlief de band programmeert in zijn Cavern. Een jaar na de opening presenteren The Quarrymen in The Cavern een nieuw bandlid, Paul McCartney. Via McCartney komt ook de nog maar veertien jarige George Harrisson bij de band.

In 1960 verandert de band een aantal keer van naam. Soms een kwestie van een á’ of een ‘e’. De tieners uit Liverpool zijn zoekende. In januari noemen ze zich The Beatals, in mei The Silver Beetels, in juli The Silver Beatles en in augustus The Beatles. Op 9 februari 1961 spelen The Beatles voor het eerst onder die naam in The Cavern. Een historisch optreden. Onder leiding van de nieuwe eigenaar Ray McFall wordt The Cavern in de jaren zestig het bekendste poppodium voor ‘beginnende’ bands in Groot-Brittannië. The Beatles staan er in 1961, 1962 en 1963 bijna driehonderd keer op het podium. Later in het decennium ook opkomende groepen en artiesten als The Rolling Stones, Elton John, The Who en Led Zeppelin.

Freddy Mercury en Jan Akkerman

Freddy Mercury huurt eind jaren zestig een appartement op Penny Lane, door The Beatles de bekendste straat van Liverpool . In april 1970 verruilt hij de band Ibex voor de band Smile. Een half jaar later staat hij met de Smile leden Brian May en Roger Taylor op het kleine podium van The Cavern. Maar dan onder de naam Queen.  In 1973 volgt een gedwongen verhuizing van The Cavern. Van nummer 10 naar nummer 15 aan de overkant. Het gebouw op nummer 10 wordt gesloopt en moet plaatsmaken voor een opslagplaats van de Britse Spoorwegen. De laatste klanken in de ‘originele’ Cavern komen uit de gitaar van de Nederlandse gitarist Jan Akkerman. Enkele maanden na het optreden van Akkerman rijden bulldozers af en aan. De kelder blijft echter gespaard.

12 Arnold Grove, het geboortehuis van Beatle gitarist George Harrisson (foto: René Hoeflaak)

12 Arnold Grove, het geboortehuis van Beatle gitarist George Harrisson (foto: René Hoeflaak)

Liverpool speler Tommy Smith is in 1983 één van de initiatiefnemers voor de  voor de heropening van de ‘oude’ Cavern.  Op 26 april 1984 is het zover. De heropening van The Cavern aan de Mathew Street nummer 10. Met het ondergrondse podium en bar in vrijwel nog  originele staat.

Maart 2002: Op het podium van The Cavern (foto: René Hoeflaak)

Maart 2002: Ondergetekende op het podium van The Cavern (foto: René Hoeflaak)

Oasis

Na turbulente jaren als discotheek met tijdelijke sluitingen, heropeningen, drukke discoavonden en wisselende eigenaren gaat The Cavern in oktober 1991 weer verder als poppodium voor beginnende en talentvolle acts zoals Oasis uit Manchester in de zomer van 1992. The Cavern sluit de twintigste eeuw in stijl met een optreden in december 1999 van een gelegenheidsband met onder meer Paul McCartney, Pink Floyd gitarist David Gilmour en Deep Purple drummer Ian Paice. De show is live te zien op de Japans televisie.

The Magical Mystery Tour

Drie jaar later bezoek ik met mijn maat Pieter Liverpool en dus ook The Cavern, het startpunt ook van The Magical Mystery Tour. We rijden langs The Strawberry Fields, over Penny Lane en stoppen bij de geboortehuizen en ouderlijke woningen van McCartney, Harrisson en Ringo Starr. We drinken een pint aan de bar en betreden het heilige podium. The Cavern zal ik niet meer vergeten. Alan Sytner overlijdt op 11 januari 2006. Vandaag lees ik zijn interview met The Independent uit 1998: without me, no Cavern: without me, no Beatles: without me, none of those bloody things really. Waarvan akte.

1 reply

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s