Rotterdam: kantoor van Heineken

Rotterdam, 12 november 2014: Voormalig Heineken kantoor aan de Crooswijksesingel (foto: René Hoeflaak)

Rotterdam, 12 november 2014: Voormalig Heineken kantoor aan de Crooswijksesingel (foto: René Hoeflaak)

November 2014: Bedrijfsverzamelingsgebouw, een typisch 21e eeuw verschijnsel. Historische en monumentale panden en kantoren worden verhuurd aan en door meerdere kleinere en jonge ondernemers en organisaties. Deze week had ik een afspraak in een bedrijfsverzamelingsgebouw aan de Crooswijksesingel in Rotterdam.  Het gebouw uit 1932 was bijna veertig jaar lang een kantoor van bierbrouwerij Heineken.

In de jaren zeventig van de negentiende eeuw vestigde Heineken zich ook in Rotterdam. Dit door goed lobbywerk van de toenmalige havenbaron Lodewijk Pincoffs. Maar vooral ook omdat de vestiging in Rotterdam paste in de strategie om samen met de Rotterdamse Oranjeboom brouwerij de strijd aan te gaan tegen concurrent Amstel.

Blond bier

Begane grond bedrijfsverzamelgebouw Heineken kantoor Rottedam (foto: René Hoeflaak)

Begane grond bedrijfsverzamelgebouw Heineken kantoor Rottedam (foto: René Hoeflaak)

Het gebouw is een ontwerp van de Nederlandse architect Willem Kromhout (1864-1940). Kromhout is ook de ontwerper van onder meer het American Hotel aan het Leidseplein in Amsterdam en de Diepeveentoren in Delfshaven in Rotterdam. De muren in de entreehal en in het trappenhuis van het bedrijvengebouw hebben een toepasselijke kleurencombinatie. Onder goudgeel en vanaf ooghoogte een schuim witte kleur. Blond bier.

Freddy Heineken

Ook in de entreehal op de begane grond: een gedenkplaat met de zeventien namen van de Heineken directeuren tussen 1873 en 1948, te beginnen met oprichter G.A. Heineken zelf en ergens halverwege de naam van H.P. Heineken, de vader van Freddy Heineken. Laatstgenoemde had in Crooswijk nog een eigen directiekamer.

In 2001 is het 28 meter hoge gebouw door de toenmalige burgemeester van Rotterdam Ivo Opstelten heropend als bedrijvengebouw. Nieuw leven in de brouwerij dus, zoals ook te lezen op de muren. In 1968 vertrok bierbrouwerij Heineken uit Rotterdam naar Zoeterwoude. Maar het kantoorgbouw staat er dus nog steeds. En hoe.

Gedenkplaat met directeuren van Heineken (foto: René Hoeflaak)

Gedenkplaat met directeuren van Heineken (foto: René Hoeflaak)

2 replies

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s