Zierikzee

Zierikzee, 6 november 2014: Nobelpoort (foto: René Hoeflaak)

Zierikzee, 6 november 2014: Nobelpoort (foto: René Hoeflaak)

Vijfenvijftig minuten. Zo lang duurt de rit met de Interliner van busstation Zuidplein in Rotterdam naar het busstation bij de Nobelpoort in Zierikzee, één van de drie middeleeuwse stadspoorten van het historische Zeeuwse stadje. Een dappere stad.

Hongerwinter

Tijdens de tachtigjarige oorlog was de stad negen maanden lang afgesloten van de buitenwereld. De inwoners van stad verkozen een hongerwinter boven een overgave aan de Spanjaarden. Waarom de Nobelpoort Nobelpoort heet weet eigenlijk niemand. Want de archiefstukken van de poort werden in 1811 door de toenmalige burgemeester van Zierikzee als oud papier verkocht.  In de negentiende eeuw mocht er in de winter niet gestoken worden rondom de poort. Want de Nobelpoort was ook een opslagplaats voor kruit. Ontploffingsgevaar!! En 107 zomers lang, tussen 1760 en 1866,  was de poort na tien uur ’s avonds gesloten.

 Zintuigen

6 november 2014, nabij Zierikzee, Cauwers inlaag (foto: René Hoeflaak)

6 november 2014, nabij Zierikzee, Cauwers inlaag (foto: René Hoeflaak)

Omlopen dus om in de stad te komen. Dat geldt nu niet voor mij. Onder de poort door ga ik meteen linksaf over een pad met de naam Wandeling, een toepasselijke naam want de Nobelpoort is het begin – en eindpunt van een urenlange wandeling door de smalle straatjes van  Zierikzee naar de jachthaven, richting de dijk langs de Oosterschelde vervolgens richting Kerkwerve  en over een schapendijk naar Schuddebeurs weer terug naar Zierikzee. Maar vooral een wandeling langs vochtige, drassige, verlaten en vogelrijke  plassen en niemandslanden met namen als Kisters inlaag, Suzanne’s inlaag en Cauwers inlaag.Langs dorpen en buurtschappen als Kerkwerve en Schuddebeurs.  Een prima omgeving om je zintuigen te testen. Ik hoor, ruik, voel en zie de machtige zee, de stilte, de wind, de geschiedenis en de eeuwige strijd tussen mens en natuur. In vijfenvijftig minuten naar een andere wereld.

Zierikzee, dijk langs de Oosterschelde(foto: René Hoeflaak)

Zierikzee, dijk langs de Oosterschelde(foto: René Hoeflaak)


Zierikzee, Schouwen-Duiveland (foto: rené Hoeflaak)

Zierikzee, Schouwen-Duiveland (foto: rené Hoeflaak)


Schuddebeurs, Schouwsedijk (foto: René Hoeflaak)

Schuddebeurs, Schouwsedijk (foto: René Hoeflaak)


Zierikzee, 6 november 2014. (foto: René Hoeflaak)

Zierikzee, 6 november 2014. (foto: René Hoeflaak)

1 reply

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s