Olifantsgras in Hoofddorp

10 juli 2014: Hoofddorp, Rijnlanderweg (foto: René Hoeflaak)

10 juli 2014: Hoofddorp, Rijnlanderweg (foto: René Hoeflaak)

The Valley. Klinkt als een aantrekkelijk bergachtig wandelgebied ergens in The Rocky Mountains in Colorado, USA. Maar ook het platte Nederland heeft zijn eigen Valley. In de Haarlemmermeer, de moeder van alle polders. In de monding van de Kaag- en Aalsmeerbaan,  twee landingsbanen op Schiphol. Als wandelgebied bijna net zo aantrekkelijk als The Rocky Mountains. Het is maar hoe je er naar kijkt. The Valley is één van de vijf deelgebieden van Schiphol Trade Park, een projectgebied rondom Schiphol en wellicht de –toekomstige- werkplek en vestigingsplaats van bedrijven in onder meer de high tech en logistiek sector. Maar nu dus nog een aaneenschakeling van uitgestrekte gras- en landbouwvelden rondom Schiphol. Borden aan de randen van de weilanden en sloten bij de Hoofddorpse arm van de Geniedijk verraden het karakter van The Valley.

Aalsmeer, Geniedijk; aangelegd tussen 1888 en 1903 als onderdeel vn de Stelling van Amsterdam  (foto: René Hoeflaak)

Aalsmeer, Geniedijk; aangelegd tussen 1888 en 1903 als onderdeel van de Stelling van Amsterdam (foto: René Hoeflaak)

Olifantsgras

Want in The Valley is ruimte gereserveerd voor bedrijven die willen investeren in BBE, BioBased Economy. Zoals in het milieuvriendelijke,  ganzen werende en veilige olifantsgras (miscanthus). Milieuvriendelijk omdat het gras hoger en daarom multifunctioneel is. Ganzen werend omdat de ganzen die hoge stengels maar niets vinden. Veilig omdat ganzen dan wegblijven bij opstijgende vliegtuigen op Schiphol. Vier boeren durfden het al aan en begonnen vorig jaar met het planten van de eerste wortelstokken olifantengras op een perceel land tussen de A4 en Hoofddorp. Midden in The Valley. Niet alleen een fraai wandelgebied maar ook een baanbrekende vallei in de polders.

Hoofddorp, 10 juli 2014: Olifantengras? (foto: René Hoeflaak)

Hoofddorp, 10 juli 2014: Olifantsgras? (foto: René Hoeflaak)

1 reply

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s