Oss

26 juni 2014: De bossen bij Oss (foto: René Hoeflaak)

26 juni 2014: De bossen bij Oss (foto: René Hoeflaak)

Eindelijk, in Oss. Het moest er een keer van komen. Twintig, dertig jaar al dringt Oss met een zekere regelmaat door in mijn gedachten. En om uiteenlopende reden. Voor Oss heb ik zo langzamerhand een apart plekje in mijn brein gereserveerd. Eigenlijk weet ik niet wat ik van Oss moet denken. Oss is niet te plaatsen. Want bij Oss denk ik – het is niet anders- na 26 jaar nog steeds aan die Cypriotische doelman Andreas Charitou en die bommengooier. Uit Oss. Hoe is het met hem? En met Charitou?  Ik zie Ruud Gullit nog zo verschrikt opspringen. Ik was er bij toen, in De Kuip in Rotterdam. Wellicht verklaart dat wel het aparte plekje voor Oss. Maar door Ossenaar Jan Marijnissen is Oss voor mij ook de hoofdstad van de Socialistische Partij. En zie ik iedere Ossenaar als vakbondslid. Stad zonder nonsense. Bij Oss denk ik aan vakbondsoproer en Gdansk. ‘Effe dimme’ dus.

Ruud van Nistelrooij

Bij groothandel TimmerGems aan de Osseweg in Berghem, gemeente Oss staat 'het grootste' marmeren Buddhabeeld ter wereld te koop. Vraagprijs € 60.000   (foto: René Hoeflaak)

Bij groothandel TimmerGems aan de Osseweg in Berghem, gemeente Oss , staat ‘het grootste’ marmeren Buddhabeeld ter wereld te koop. Vraagprijs € 60.000 (foto: René Hoeflaak)

Maar Oss is ook de geboortestad van Ruud van Nistelrooij. Op zijn veertiende maakte hij zijn eerste transfer. Van Nooit Gedacht Geffen  naar RKSV Margriet in Oss. Op twintig minuten fietsen van zijn ouderlijk huis in Geffen. Bij Ruud van Nistelrooij denk ik aan Oss en andersom. Wandelend door de straten van Oss nemen mijn gedachten mij mee naar Manchester, Gdansk, Madrid, Cyprus, Brabant, Alex Ferguson, David Beckham, Agnes Kant, Rotterdam, John Bosman, Lech Walesa en TOP Oss. Dat al lang geen TOP Oss meer is. Ik ben Oss al uit als ik op de rand van Berghem sportpark De Koppelsteeg passeer en mij afvraag of Ruud hier ook zijn doelpuntjes maakte. Vast wel. Berghem is sinds kort onderdeel van Oss. Als kruiend ijs schuren de nieuwbouwwijken langs de randen van een fraai bosgebied als de Herperduinen. Een verlaten bos. Met vennen, heidevelden, schapen en een herder. Een bos dat ik te snel al weer uit ben. Want zo sta ik in eens weer in Oss. Ik kan Oss  nog steeds niet bevatten. En Oss ook mij niet. Oss uit. Altijd lastig.

Oss, 26 juni 2014: Ven in bosgebied Herperduin (foto: René Hoeflaak)

Oss, 26 juni 2014: Ven in bosgebied Herperduin (foto: René Hoeflaak)

Oss, standbeeld uit 1960 aan de Nieuwe Hescheweg, ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog (foto: René Hoeflaak)

Oss, standbeeld uit 1960 aan de Nieuwe Hescheweg, ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog (foto: René Hoeflaak)

Categorieën:Stad en land

Tagged as: , ,

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s