Storm, windkracht 9, slagregen, donker. Code oranje in Rotterdam. Tegen rood aan. Hoe anders was het nog maar 60 uur geleden. Strak blauwe hemel , zon, spiegelend rustig vaarwater. Eenden dobberen in de Rotterdamse stadshavens zoals de Rijnhaven en de Maashaven. Prima weer voor het drogen van aalscholvervleugels. Samen met de nijlgans, stamgast aan de oevers van de stadshavens.
Vogelvrij
Zowel de aanleg van de Rijnhaven en de Maashaven duurde acht jaar. De Rijnhaven was af in 1895. De Maashaven in 1905. Voor de aalscholvers waren de stadshavens toen nog ver weg. De vogel roofde in die tijd nog het brood van de Nederlandse vissers en was daarom vogelvrij. Vooral op en rond het IJsselmeer. Want ga maar na, een broedende aalscholver ‘eet’ één kilo vis per dag.

Rotterdam, 3 december 2013: Maashaven met aan de overkant Katendrecht en verderop de Wilhelminapier. De Maashaven is 2.000 meter lang, 32 meter breed, 3-10 meter diep (foto: René Hoeflaak)
Door de aanhoudende en onbeperkte jacht en de inpoldering van het IJsselmeer werd de aalscholver een zeldzame vogel in Nederland. Met de toekenning van de beschermde status steeg het aantal paren van 1.100 in 1955 naar 25.000 in 2009. Het wachten is op een aalscholverakkoord. Voorlopig is het nog code ‘geel’ voor de aalscholver. Hoe dan ook, de plannen en de aanbestedingsprocedure van ‘Rijnhaven Metropolitan Delta Innovation’ gaat aan de aalscholver voorbij. De Rijnhaven is het ‘middelpunt van fascinerende urbane ontwikkeling met aandacht voor drijvend bouwen’, aldus Rotterdam.nl. De plannen voor de Rijnhaven kunnen tot 7 januari 2014 worden ingeleverd. Zeven consortia hebben zich inmiddels gemeld met plannen. Het weeralarm is zojuist ingetrokken.
Categorieën:Stad en land