Rotterdam: 3 en 4 juni 1962

Kennedy TourDrie jaar geleden meldde ik mij in de Amerikaanse stad Boston bij de Tourist Office voor de Kennedy Tour. Een wandeling met gids langs belangrijke plekken in het leven van de Kennedyfamilie. Zoals onder meer de stamkroeg van John F. Kennedy, het voormalige appartement van JFK en die van zijn grootvader en de ballroom waar JFK zijn later echtgenote Jackie ontmoette. 

Twijfels

Enkele weken later schreef ik een blog over de Kennedy Tour. Deze week is het vijftig jaar geleden dat President John F. Kennedy in Dallas werd vermoord. Niet geheel toevallig denk ik daarom deze week regelmatig aan die interessante en aan te raden stadstour in september 2010. Nog altijd zijn er twijfels over de dader, opdrachtgever en het motief voor de moord. En dat zal altijd zo blijven. Hoe dan ook, Lee Harvey  Oswald wordt nog steeds gezien als de vermoedelijk dader.

Oswald stapt uit in RotterdamNoord

Ruim een jaar voor de moord op de President verbleef Oswald enkele dagen in Rotterdam. Oswald woonde in het begin van de jaren zestig in het toen nog Russische Minsk en keerde in juni 1962 terug naar Amerika. Op station Rotterdam Noord stapte hij op 3 juni 1962 uit de trein om een dag later op de Wilhelminakade op de boot naar New York te stappen.

Rotterdam,15 november 2013: Meent 92, 51 jaar na het bezoek van Lee Harvey Oswald aan Rotterdam (foto: René Hoeflaak)

Rotterdam,15 november 2013: Meent 92, 51 jaar na het bezoek van Lee Harvey Oswald aan Rotterdam (foto: René Hoeflaak)

Rotterdam 

Volgens het boek “Wie vermoorde JFK?”  van Perry Vermeulen (1982) stonden er twee Rotterdamse adressen in zijn notitieboekje. Die van Meent 92 (een voormalig geld wisselkantoor) en die van een hotel op de Mathenesserlaan 250.  Duizenden boeken zijn geschreven over de complottheoriën achter de moord. De naam Lee Harvey Oswald levert bijna vijftig miljoen zoekresultaten op. Maar over het weer in Rotterdam op 3 en 4 juni 1962 spreekt niemand. Voor de JFK volgers en complotdenkers ging ik op onderzoek. De maximumtemperatuur was slecht 12,9 graden. 8,7 graden te laag voor de gemiddelde maximumtemperatuur voor die datum. Volgens het KNMI was de minimumtemperatuur in de nacht van 3 op 4 juni slechts 1,1 graden. Siberische temperaturen in juni in Rotterdam? Verdacht koud in ieder geval. Normaal is 10,2.  En het was half tot zwaar bewolkt. Het had niet veel gescheeld of het had die juninacht gesneeuwd. Ik weet het niet…..

Rotterdam, 15 november 2013: Mathenesserlaan 250 (foto: René Hoeflaak)

Rotterdam, 15 november 2013: Mathenesserlaan 250 (foto: René Hoeflaak)

2 replies

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s