Interview: Zorgondernemer Marianne Veth

November 2013: Marianne Veth onderneemt vanaf 1999 als eigenaar en oprichter van BizzKids  in diverse vormen van kinderopvang. Onlangs verkocht zij Dagmama,  onderdeel van BizzKids. Vanaf  1 januari 2014 richt Marianne zich met haar nieuwe bedrijf Zorg Met Elkaar volledig op passende zorg aan ouderen. In Rotterdam sprak ik met Marianne over haar drijfveren,  plannen en nieuwe koers. “Ik verkoop rust”, aldus Marianne. 

Marianne Veth (foto: René Hoeflaak)

Marianne Veth (foto: René Hoeflaak)

Ondernemen heeft Marianne van huis uit meegekregen. Haar vader had een eigen bedrijf. Toch werkte ze eerst nog enkele jaren in loondienst voor diverse instellingen voordat ze in 1999 haar eigen onderneming startte. Marianne: “Vroeger zei ik altijd dat ik geen ondernemer wilde worden. Mijn ouders waren immers altijd met de ‘zaak’ bezig. Maar volgens mij is het op één of andere manier toch genetisch bepaald. In 1999 werkte ik in dienst van een kinderopvangorganisatie en besloot ik om voor mij zelf te beginnen. Ik was in de stellige overtuiging dat ik de kinderopvang  zelf beter kon organiseren dan mijn toenmalige werkgever”

Tijdens de Pinksterdagen van 1999 trok Marianne zich terug in een vakantiehuisje en schreef een ondernemersplan waarmee ze vervolgens met succes naar de bank stapte. Haar onderneming BizzKids was geboren. “Ik richtte mij vooral op kinderdagopvang bij bedrijven. Uiteraard was het best wel spannend. Maar mijn focus lag vooral op mijn kracht”

Wat zijn volgens jou de belangrijkste eigenschappen van een succesvol  ondernemer?. “Je moet je niet door angst laten leiden, geloven in wat je kan en doen waar je  goed in bent. ” Toch is Marianne ook  realistisch. ”Mijn valkuil is wellicht overmoedigheid. Soms ben ik te enthousiast en zie ik geen beren op de weg. Dan is het goed dat mijn omgeving mij met beide benen weer op de grond zet”, zo relativeert en lacht Marianne.

Reflecteren en feedback is dus belangrijk voor een ondernemer. Met wie en hoe doe jij dat?  “Ik ben onder meer lid van een ondernemersclub die ervaringen en ideeën uitwisselt. Daar leer ik tot op de dag van vandaag heel veel over mijzelf en ondernemen. Daardoor ben ik ook geworden wie ik ben ”   

Zorg met elkaar  

In 2008 verkocht Marianne haar kinderdagverblijven om zich te richten op opvang aan huis. December 2013 stopt ze met opvang aan huis en definitief –na veertien jaar-  met haar activiteiten in de kinderopvang. “ Ik blijf wel actief in de zorg. Maar per 1 januari richt ik mij op de zorg aan en voor ouderen en bejaarden. Naar mijn mening een groeimarkt. Met mijn onlangs opgerichte bedrijf “Zorg met  elkaar” wil ik partner worden in mantelzorg. Dat betekent dus dat ik samen met de mantelzorger borg en zorg dat ouderen langer thuis kunnen blijven wonen. Dat doe ik door het leveren van professionele en kwalitatieve zorg zoals een maatje die kookt ,  de  boodschappen doet of mee gaat naar de kapper.”

Eigenlijk spring je hiermee in op de zogenaamde ‘participatiemaatschappij?. “Ja we gaan er toch naar toe dat we zelf voor onze ouders moeten zorgen. Niet iedereen heeft daar gelegenheid of gewoonweg zin in. Die zorg kan je dus bij Zorg met  elkaar inkopen. Als  zorgpartner bied ik professionele kwaliteit aan en koppel ik de juiste en passende zorg aan ouderen. Het maken van de juiste match tussen mensen en zorgers is mijn kernkwaliteit. Ik ben goed in verbinden. Structureel is er dus een vast gezicht. Ik benadruk overigens dat we geen medische zorg verlenen alhoewel de zorgers wel worden getraind in reanimatie en klachterkenning. Ik ben bezig met het ontwikkelen van een eigen trainingsprogramma”.  Een goede driehoeksverhouding tussen zorger, mantelzorger en ouder(s) is volgens Marianne essentieel.

Hoe gaat die matching in zijn werk “Zorgvragers kunnen hun wensen kenbaar maken en na een persoonlijke intake breng ik de ‘zorgvraag’ in kaart in zoals wel/geen auto, wel/niet schoonmaken. Vervolgens zoek ik naar de persoon die aan deze zorgvraag kan voldoen en volgt de juiste koppeling. Ik verkoop en zorg voor rust, dat heb ik altijd gedaan!”

Marianne rekruteert  de verzorgers vooralsnog vanuit haar eigen netwerk. “De screening en selectie doe ik vaak op vaste plekken per regio. De screening is streng. Daar heb ik ervaring mee. Daarnaast vindt een aantal van mijn huidige kinderverzorgers het heel fijn en afwisselend om voor een oudere te zorgen. Daarnaast bezitten zij de competenties”.

Veth verwacht in 2014 honderd koppelingen te realiseren. “Binnenkort zal mijn website (www.zorgmetelkaar.nl) online gaan zodat zowel zorgvragers  als zorgers zich kunnen inschrijven. Ook Sociale Media zal ik actief inzetten. Mijn Facebook gaat binnenkort ook in de lucht”

Tot slot. Welk advies zou je iedere beginnende ondernemer mee willen geven. Marianne. “Nooit opgeven als je ergens in gelooft”.

De rust van Marianne zal ik blijven volgen.

NB: Het mailadres van ‘Zorg met elkaar’ is  info@zorgmetelkaar.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s