Interview: Ondernemer Eric Schunselaar

Eric Schunselaar is eigenaar van duikreiswinkel Lazywave op het Noordereiland in Rotterdam. Daarnaast is hij voorzitter van de Ondernemersvereniging Noordereiland. Ik zocht Eric op in zijn winkel midden op het eiland. Aan de muur hangen landkaarten van alle continenten en lonken de wereldzeeën, mooie eilanden en bijzondere plekken op aarde. Aan tafel praten we over bijzondere plekken, geluksmomenten en de aantrekkingskracht van water. Maar vooral ook over de aantrekkingskracht van het Rotterdamse Noordereiland in de Maas.  Want water en het Noordereiland zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. “Je ziet aan het Noordereiland hoe het vroeger was in Rotterdam”.

Rotterdam, oktober 2013: Eric Schunselaar voor de duikreiswinkel Lazy Wave (foto: René Hoeflaak)

Rotterdam, oktober 2013: Eric Schunselaar voor de duikreiswinkel Lazywave (foto: René Hoeflaak)

Eric, je bent voorzitter van de Ondernemersvereniging Noordereiland en je hebt een eigen duikreiswinkel. Hoe ben jij zelf ondernemer geworden? ‘Wel, ik woonde hier om de hoek, op de Prins Hendrikkade. Wekelijks passeerde ik dit pand (RH: aan de Van der Takstraat in Rotterdam), op weg naar duikschool Island Diving, waar ik een opleiding tot duikinstructeur volgde. Ik adviseerde iedereen om hier een duikreiswinkel beginnen. Maar eigenlijk was ik diegene die hier een duikreiswinkel wilde beginnen’ , zo lacht Eric. ‘’Want ik had twee passies:; Reizen en actief zijn in en bij het water. Reizen is mij met de paplepel ingegoten. Op mijn elfde jaar reisde ik al met zijn ouders naar andere werelddelen’.

Eric werkte 25 jaar na zijn studie telecommunicatie bij diverse ICT bedrijven maar besloot tien jaar geleden dus van zijn passie zijn werk te maken. Hij huurde het -–huidige- pand aan de Van der Takstraat en opende er “Lazywave”. ‘Het mensen helpen hun drempels en angsten te overwinnen en letterlijk blij boven water te zien komen, geeft mij heel veel bevrediging. Het is fantastisch om zakenmensen die dagelijks onderhandelen over miljoenen euro’s blij te zien worden van een duikles van dertig euro. De allerleukste les vind ik daarom nog steeds de ‘introductieles’.

Op het gevaar af dat we afdwalen maar waarom moest er 25 jaar over heen gaan voordat de ‘vonk’ oversloeg en je de stap nam om van je passie je werk te maken? Eric: ‘Dat heeft te maken met enerzijds het toenemende vertrouwen in jezelf en anderzijds het feit dat je je met het verstrijken van de jaren meer lost durft te maken van je sociale en norm opleggende omgeving. Ik ben opgegroeid in een tijd dat je zekerheid heel belangrijk was’.

Eric, vertel eens iets meer over Lazywave? “Lazywave is een zogenaamde conceptstore. Dat wil zeggen dat je hier alles over duiken kunt vinden. In de duikreiswinkel kan je informatie krijgen over alle facetten rondom het duiken. Van het boeken van duiklessen of een maatwerkreis naar bekende en onbekende duikbestemmingen tot en met het lezen en kopen van duikboeken. We hebben hier het grootste assortiment aan duikboeken van Nederland. Daarnaast hebben we een eigen duikschool” zo vertel Eric enthousiast. De duikschool gaat binnenkort fuseren met de Amsterdamse duikschool het Duikhuis. Alhoewel hij op honderden plekken ter wereld heeft gedoken en veel bestemmingen kent, gaat hij zelf slechts incidenteel nog mee op een groepsreis.  ‘Lazywave heeft persoonlijke ervaring op 250 duikplekken en heeft 25 mensen freelance in dienst in duikscholen’

Veel informatie kan ik toch ook via internet tot mij nemen. Net als het boeken van een reis. Wat is dan de toegevoegde waarde van Lazywave? ‘Een terechte vraag. We gaan het concept dan ook iets wijzigen. Ik ben bezig met het opzetten van een informatieve website met informatie over duikbestemmingen etc. In de winkel kan je vervolgens dan nog desgewenst terecht voor persoonlijke en  individuele vragen aan ervaringsdeskundigen. En voor de reiziger die kiest voor gemak, stellen wij – via de VIPservice- een reis op maat samen en verzorgen wij de boekingen. We beperken ons dan niet alleen tot duiken. Ook een jungletocht behoort tot de mogelijkheden’

Wat is overigens jouw favoriete denkbestemming? “Een mooie duikbestemming heeft voor mij zowel een mooie wereld boven en als onder water. Papoea Nieuw-Guinea en de Noordpool zijn voor mij dan ook de fraaiste en indrukwekkendste bestemmingen”.

Je bent niet alleen een gepassioneerde duikondernemer maar je vertegenwoordigt ook de ondernemers op het Noordereiland, hier in Rotterdam. Alleen hier in de straat tel ik al twee duiken gerelateerde winkels, een maritieme scheepswinkel en enkele schipperscafé ’s. Dat is vast geen toeval?  ‘Vanuit de historie is dit natuurlijk een schipperseiland. Alhoewel dat nu minder het geval is dan vroeger is het Noordereiland van oudsher een afmeerhaven voor binnenvaartschippers. En dus ook de thuishaven voor ondersteunende schepen en winkels. Als duikondernemer voel ik mij hier dan ook op mijn plaats’.

Het Noordereiland heeft ook een aantrekkingskracht op de kunstwereld. Het eiland is een verzamelplaats van galeries en kunstenaars. Schunselaar “We hebben bewust voor een beleid gekozen waarin we de creatieve sector naar het Noordereiland trekken. Ruimtes zijn goedkoper. En zoals in iedere andere grote stad trekken kunstenaars en creatieve bedrijven nu éénmaal graag naar een levendige omgeving, zoals het Noordereiland. In dit verband noem ik graag bedrijven als de Zit Academie of Workspot, dat die ruimtes en werkplekken verhuurt aan ondernemers. Wat ik ook heel leuk vond was het pop-up visrestaurant A La Plancha aan het water. Het Noordereiland leent zich fantastisch voor dergelijke initiatieven en kleinschalige evenementen”.

Noordereiland

Maar dan hebben we het vooral over bedrijven. Maar waarom moet een toerist naar het Noordereiland?  ‘Om te beginnen is het Noordereiland de enigste stadswijk in de buurt van het centrum met  historische vooroorlogse gebouwen. Je ziet aan de Noordoever, aan de Maaskade,  hoe het vroeger in heel Rotterdam is geweest’.

Over vroeger gesproken, wat zijn de toekomstplannen ten aanzien van het Noordereiland? ‘Het blok aan zuidkant van de Van der Takstraat moet helaas worden gesloopt. De fundering is te broos. Gelukkig gaat de herbouw op historische basis plaatsvinden. Dat betekent dat het gebouw in de óude  staat’ zal terugkeren. Verder wordt park Jan Eleveld uitgebreid en krijgt het een upgrade.  De grootste en belangrijkste ontwikkeling is het project Kop van Feijenoord aan de overkant waar meer dan 1.000 woningen gaan komen. De dynamiek zal hierdoor toenemen’

Tot slot: Welk advies geef je iedereen mee die overweegt als ondernemer aan de slag te gaan?  ‘Gewoon doen, maar begin klein en maak kleine stappen. Mensen kiezen uiteindelijk voor kwaliteit’ .

NB: Dit interview is ook te lezen op onder meer Queez en HNU.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s