Greg Trooper

All the way to Amsterdam’, zo luidt de titel van het openingsnummer ‘Incident on Willow street’, het elfde en laatste album van singer songwriter Greg Trooper. Van hoe ver je ook bent gekomen, het optreden van Trooper in de kleine zaal van Paradiso in Amsterdam is dinsdag meer dan de moeite waard. Op zijn platen wordt hij bijgestaan door een band. Tijdens zijn tournee door Nederland staat de ontwapenende Amerikaan alleen met zijn gitaar en mondharmonica op het podium. Zo ook in Paradiso. Dat is even omschakelen, want de aanstekelijke (levens)liedjes van de Amerikaan uit New Jersey  klinken  op  ‘Incident on Willow Street’ en zijn eerdere albums zeer toegankelijk en weten de weg naar mijn CD- speler met een zekere en vaste regelmaat te vinden.Incident on Willow Street Maar alleen staat Greg Trooper uitstekend zijn mannetje en staat hij garant voor een boeiende avond met meeslepende Americana songs als ‘Good Luck Heart’, ‘Floating’ en ‘Everything’s a miracle’.  Maar vooral ook een avond met een dosis humor . Trooper zoekt voortdurend de interactie met zijn publiek en andersom, deelt complimentjes uit en past de setlist met een glimlach aan op verzoeknummers uit het publiek zoals ‘Shitty Deals’  en ‘The land of forgiveness’.  De 57-jarige Trooper leidt bijna ieder liedje in met een anekdote zoals die over een bruiloft bij ‘Mary of the Scots in Queens’.  Tegenslagen, meevallers, vallen en opstaan  zijn de centrale thema’s  in zijn teksten. Liedjes over zijn, mijn en jouw leven en daarom zo aansprekend. Trooper weet in Paradiso ruim twee uur lang een sfeer te creëren die doet denken aan een saloon ergens in het diepe en afgelegen platteland van Noord-Amerika en doet met zijn hoed zo nu en dan denken aan zijn inspirators Van Morrison of Bob Dylan. Maar dan wel de vrolijkere tak van de familie. Want vrolijk  word je wel na een avondje Greg Trooper. Van hoe ver je ook komt. “It’s real like that”. Greg Trooper toert nog tot en met 23 oktober door Nederland en België.

Amsterdam, Paradiso. 15 oktober 2013: Greg Trooper (foto: René Hoeflaak)

Amsterdam, Paradiso. 15 oktober 2013: Greg Trooper (foto: René Hoeflaak)

Categorieën:Stad en land

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s