De winters van het Rotterdamse Poortgebouw

Onder een strakblauwe hemel en een temperatuur van tien graden onder nul druk ik zaterdag mijn voetstappen af in de sneeuw langs de Entrepothaven en onder het Poortgebouw in Rotterdam. Uiteraard kan ook ik de verleiding niet weerstaan om een foto te maken van dit besneeuwde stukje fraai Rotterdam.

Rotterdam, 4 februari 2012: Entrepothaven, Binnenhavenburg en Poortgebouw (foto: René Hoeflaak)

Ik moet denken aan een decemberdag in 2007. Mist en vorst veranderden Nederland in een uniek sprookjesbos. Ruige rijp?? En ook toen kwam ik thuis met een foto van het het Poortgebouw. Het gebouw uit 1878 heeft een rijke historie met warme zomers en koude winters. Zo was het in de strenge winter van 1963 het kantoor van het Gemeentelijk Havenbedrijf. Over de winters en zomers van 1880 tot 1900 kan ik weinig terugvinden. In die jaren was het Poortgebouw hoofdkantoor van de Holland-Amerikalijn. De Rotterdamsche Handelschvereeniging (RHV) onder leiding van Lodewijk Pincoffs gaf oorspronkelijk opdracht tot de bouw van het Poortgebouw. In 1979, tijdens één van de strengste winters van de eeuw, overwoog de gemeente Rotterdam om in het gebouw aan de Stieltjesstraat een “eroscentrum” te vestigen. Krakers voorkwamen op 3 oktober 1980 -gemiddelde temperatuur die dag in Rotterdam 11,2 graden, geen neerslag en 8,9 uur zonneschijn- dat de gemeente haar plannen voortzette. Vanaf 1982 is van kraak geen sprake meer en is er sprake van een huurovereenkomst tussen de bewoners en de gemeente Rotterdam. Toch verkocht Rotterdam het Poortgebouw in 2005 aan projectontwikkelaar De Groene Groep (DGG).  Na een periode van vijf jaar aan dreigende uitzettingen en rechtzaken tussen DGG en de huurders gebood de rechter op 30 maart 2010 de huurovereenkomst tussen de gemeente en de dertig bewoners te respecteren. De bewoners, vooral kunstenaars uit binnen- en buitenland, organiseren regelmatig optredens en er is een wekelijks – biologisch- eetcafé op zondagavond. De weggeefwinkel is tijdelijk gesloten, zo lees ik op de site. Wie in aanmerking wil komen voor de huur van één van de twee vrij te komen kamers (€ 275,00 p.m.) doorloopt een serieuze selectieprocedure. “Handyman Skills are welcome” zo vermeldt de oproep. De rechtzaken en onduidelijkheid over de bestemming hebben de staat van onderhoud van het Rijksmonument helaas geen goed gedaan. Een Handyman is meer dan wenselijk. Of het nu sneeuwt, rijpt, regent of waait.

Rotterdam, december 2007; Boom met rijp voor het Poortgebouw (foto: René Hoeflaak)

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s