Acquoy

Acqouy, Gelderland,  6 augustus 2013: Nederlands-Hervormde kerk van Acqouy (foto: René Hoeflaak)

Acqouy, Gelderland, 6 augustus 2013: De scheve toren van de Nederlands-Hervormde kerk van Acqouy (foto: René Hoeflaak)

Op het kerkhof naast de scheve toren lees ik op een grafsteen de naam van Cornelia Pisa, overleden op nieuwjaarsdag 1941. De naam Pisa in combinatie met een scheven toren. Dan denk je aan espresso, limoncello, scallopine en tiramisu. Maar ook aan Mario Been en Willem Kieft. Maar na een wandeling langs het riviertje De Linge voeg ik ook het dorpje Acquoy aan dit aanlokkelijke rijtje toe. Want ook het Gelderse Acquoy heeft haar eigen scheve toren. Net als Pisa, 1.303 kilometer verderop. En die naam op de grafsteen naast de toren… Tja, dat moet zo zijn. Acqouy is een echt grensdorp. Als ik de scheve  toren via de kronkelende Lingedijk en de vervolgens net zo kronkelende Langedijk achter mij laat, wandel ik vanuit Gelderland de provincie Zuid-Holland binnen. Op weg naar het vestingplaatsje Asperen en de glasstad Leerdam. Door zijn (eerste) huwelijk met Anna van Egmond kwam Acquoy in de zestiende eeuw in handen van Willem van Oranje.  Sinds de samenvoeging met het plaatsje Beesd in 1820 behoort Acqouy tot de provincie Gelderland.  Acquoy, samen met Friese Qautrebras de ideale plaatsnaam voor het Groot Nederlands dictee, telt ruim zeshonderd inwoners.

6 augustus 2013: De rivier de Linge langs de Lingedijk bij Acqouy (foto: René Hoeflaak)

6 augustus 2013: De rivier de Linge langs de Lingedijk bij Acqouy (foto: René Hoeflaak)

Cornelius Jansenius

De bekendste oud inwoner is Cornelius Jansenius. Hij werd in 1585 in Acqouy geboren. Vijftig jaar later werd hij door de Spaanse Koning benoemd tot Bisschop van Ieper. Met zijn boek “Augustinus” creëerde Jansenius een eigen stroming binnen de Rooms-Katholieke Kerk. Het Jansenisme had vooral in Frankrijk veel volgelingen en werd daar later ook een politieke beweging. Jansenius was maar drie jaar Bisschop. In 1588 stierf hij aan de pest. Intussen denk ik aan mijn voorouders. Want niet zo lang geleden zag ik mijn stamboom voorbij komen met daarin opvallend veel keer de naam Acqouy als geboorteplaats. Heeft mijn stapelbedovergrootvader hier ooit gewandeld? Wat vond hij van die scheve toren? Kende hij Cornelius Jansenius? Hoe dan ook, het terras voor tapperij Lingezicht is nog leeg maar voor de deur van Bed & Breakfast Lingebed, enkele honderden meters voorbij het ouderlijk huis van Jansenius, staat een auto met een Belgisch kenteken. Aqcouy staat op de kaart. Dat is zeker.

6 augustus 2013, Acqouy. Het ouderlijk huis van Cornelius Jansenius (foto: René Hoeflaak)

6 augustus 2013, Acqouy. Het ouderlijk huis van Cornelius Jansenius (foto: René Hoeflaak)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s