Groningen

Groningen, Grote Markt, 22 december 2012: Het gebouw van Studenten Sociëteit Mutua Fides (foto: René Hoeflaak)

Groningen, Grote Markt, 22 december 2012: Het gebouw van Studenten Sociëteit Mutua Fides (foto: René Hoeflaak)


December 2012: het is nog steeds wennen voor de Groningers. Het nieuwe logo van jeneverproducent Hooghoudt op het dak van studentensociëteit Mutua Fides aan de Grote Markt. Een half jaar geleden werd het “oude” groene logo na 125 jaar vervangen door een eenvoudige en moderne rode “H”. !  

Hooghoudt

Het oer-Groningse bedrijf werd eind negentiende eeuw opgericht door Hero Hooghoudt. Over waar en wanneer Hero – niet te verwarren met de cassis van het Zwitsere HERO-  zijn eerste likeurs stookte bestaat zelfs in Groningen nog onduidelijkheid. Genoemd wordt een kelder in de Oosterstraat in september 1888. Het Groninger Studentencorps ‘Vindicat atque Polit’ bestond toen al bijna 75 jaar. Het is niet alleen de oudste Studentenvereniging van Nederland en gebruiker van Mutua Fides maar ook de grootste van Groningen. Bekende oud leden zijn onder meer Job Cohen, Wubbo Ockels, Seth Gaaikema en Johan Remkes.

Groningen.Oosterstraat; Poppodium VERA (foto: René Hoeflaak)

Groningen.Oosterstraat; Poppodium VERA (foto: René Hoeflaak)

Vera

Een andere Groningse studentenvereniging was ‘Veri Et Recti Amici’ (‘Ware en oprechte vrienden’). Deze gereformeerde studentenvereniging werd oorspronkelijk opgericht op 14 februari 1899 als debatteervereniging. De oplettende lezer ziet in de naam van de vereniging de afkorting VERA. 75 jaar na de oprichting van VERA ging het roer om en werd het een Open Jongeren Vereniging. Binnen vijf jaar was VERA één van de bekendste poppodia van Nederland. En zo kon het gebeuren dat de Simple Minds en U2 in 1980 voor hun optredens afreisden naar het podium aan de Oosterstraat 44. Later volgden bands als Nirvana en Pearl Jam. Ja, de Oosterstraat van de eerste likeurs van Hooghoudt!!! Of Bono, Jim Kerr, Eddie Vedder of Kurt Cobain een jonge dubbele graanjenever van Hooghoudt achterover hebben geslagen is zo mogelijk nog onduidelijker dan de geboorteplek van het eerste likeurtje van Hero Hooghoudt.

Groningen vernieuwt

Gisteren wandelde ik langs VERA door de Oosterstraat naar het informatiecentrum ‘Groningen vernieuwt’ op de Grote Markt. Want Groningen vernieuwt. Er komt een tram, een Groninger Forum en ook het gebouw van Mutua Fides uit 1954 zal verdwijnen en maakt plaats voor nieuwbouw.  Of het logo en de lichtreclame meegaat is voor mij niet duidelijk. Net zo onduidelijk als de jenevers van Bono en de kelder van Hero Hooghoudt.

Donkere dagen voor kerst 2012: Centrum van Groningen (foto: René Hoeflaak)

Donkere dagen voor kerst 2012: Centrum van Groningen (foto: René Hoeflaak)

Categorieën:Stad en land

Tagged as: , , ,

3 replies

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s