december 09

Tags

Rotterdam: Henegouwerplein

Rotterdam, Henegouwerplein, november 2012: Standbeeld van jongen op schildpad (foto: René Hoeflaak)

Rotterdam, Henegouwerplein, november 2012: Standbeeld van jongen op schildpad (foto: René Hoeflaak)

Gevraagd: Naam en bouwjaar. Meer niet. Een vraag zonder antwoord. Al twee weken lang. Noch Google Earth noch Wikipedia noch Google Images en evenmin Van der Krogt, de moeder van alle websites over standbeelden in Nederland geven het antwoord. De zoekopdracht “jongen op rug schildpad” brengt mij bij de schildpadjongen in Colombia. Het jongetje leed aan een zeldzame aandoening en werd onlangs door een Britse arts verlost van een schildpaddenschild op zijn rug. Verheugend nieuws. Maar het tegenovergestelde aan mijn zoekopdracht. Want ik zoek de naam van een schildpad met een jongetje op zijn rug. En niet in Colombia maar in Rotterdam. Het Henegouwerplein om precies te zijn. Op mijn weg van A naar B te verkorten wandelde ik twee weken geleden over het plein van het voormalige schoolgebouw van de Christelijke HBS en het Marnixgymnasium. Sinds vorig jaar het verenigingsbureau van CVO, de Vereniging voor Christelijk Onderwijs in Rotterdam. Op het plein staat een standbeeld van een onbekende jongen op een onbekende schildpad. Een standbeeld zonder verhaal?? Het gebouw zelf is ontworpen door architect Anema (1874-1952) en geopend in 1927, zo lees ik op de site van CVO. “Draagt de schildpad al 85 jaar de zware last van een jongen op zijn schild” zo vraag ik mij af. Een vraag zonder antwoord?

Rotterdam, standbeeld zonder verhaal (foto: René Hoeflaak)

Rotterdam, standbeeld zonder verhaal ???(foto: René Hoeflaak)