Interview: Frank Sukel

Meer dan dertig jaar werkte Frank Sukel in loondienst. Na diverse reorganisaties raakte hij boventallig. Op een terras in Rome hakte Frank de knoop door. Hij begon begin 2012 zijn eigen adviesbureau. Met zijn Teams2Win begeleidt en ontwikkelt hij teams. Een belangrijke en ingrijpende stap. Onlangs sprak ik Frank over zijn “nieuwe” leven als ondernemer. Een gesprek over afstand nemen, maandagochtend, teamgevoel en het Geheim van Grimbergen.    

Frank Sukel (foto: René Hoeflaak)

Frank Sukel (foto: René Hoeflaak)

Frank, waarom koos je na dertig jaar loondienst voor het zelfstandig ondernemerschap? “Ik was boventallig en wilde hier op een positieve manier mee omgaan. Belangrijk voor mij was om vooral uit de rol van slachtoffer te komen. Vanuit die insteek besloot ik op een terras in Rome om mijn eigen richting te kiezen en voor mijzelf te beginnen”.

Hoe is dat proces en de transitie van manager in loondienst naar eigen ondernemer gegaan? “Dat was niet zo makkelijk. Je verandert niet van de ene op de andere dag.  Je praat met mensen en denkt na over plannen en zo kom je beetje bij beetje tot ideeën voor activiteiten. Zo ben ik samen met Joop Teunissen van Manen van Duurzaam Perspectief een Workshop gestart en hebben we een Teamscan ontwikkeld. Deze scan kun je op de site van Teams2Win doen (www.teams2win.nl). Daar krijg ik nu positieve reacties op”

Het krijgen van opdrachten en klanten is natuurlijk een uitdaging. Zeker voor een startende ondernemer. Zo ook voor Frank. “Het hebben van een netwerk is heel belangrijk. In het begin had ik veel contact met mijn netwerk bij ING (Frank’s laatste werkgever RH) maar via Facebook, LinkedIN en vooral netwerken breid ik mijn netwerk uit en leg ik contacten”.

Ondanks meer dan dertig jaar in prettige loondienst went het ondernemerschap snel. “Eigenlijk was het misschien beter geweest als ik veel eerder deze stap had genomen. Ik ben weliswaar nog geen jaar aan de slag als zelfstandige maar zou nu al niet meer terug willen naar een baan in loondienst. Uiteindelijk ben ik blij dat het zo gelopen is. Ik doe nu alles zelf”.

Wat is jouw advies aan iedereen die zijn baan dreigt te verliezen en – al dan niet gedwongen- nadenkt over een volgende stap in zijn loopbaan? “Zorg ervoor dat je de situatie voor jezelf een positieve draai geeft. Hoe moeilijk dat ook is.  Vooral je eigen zuurgraad in de gaten houden  en zonodig wegnemen”. Frank voegt daar aan toe dat het hierbij van belang is dat je op een positieve manier vertrekt bij je ‘oude’ werkgever. “Ik merk bij mijzelf dat het helpt”.

Ondanks de positieve instelling en woorden van Frank zijn er ook minder makkelijke momenten geweest. “Vooral de maandagochtend vond ik moeilijk. Ik was dan chagrijnig. Om toch structuur te krijgen maakte ik afspraken. Verder heeft een reis naar Indonesië mij ook goed gedaan. Het is goed om afstand te nemen. Ik geniet sowieso nu meer van het leven”.

Als manager organiseerde Frank altijd al graag teamactiviteiten en had hij een passie voor het ontwikkelen en verbeteren van teams. Frank besloot dan ook om zijn hart te volgen en zich als zelfstandige vooral te richten op teamontwikkeling- en verbetering met Teams2Win.

Waar onderscheidt Teams2Win zich mee? “Ik kan – net beginnende en al jaren bestaande- teams met een eigen opgezet programma verder helpen. Bijvoorbeeld met een Workshop waarin teamleden voortdurend vragen aan elkaar stellen en vooral ook leren te luisteren. Daarnaast ben ik in staat maatwerk te leveren. Ik kan mensen aan het denken zetten en betere resultaten laten bereiken. Maar uitgangspunt is altijd het team” Verder wijst Frank op een tweetal spellen, het Geheim van Grimbergen en Utopia. “De bedoeling van het Geheim van Grimbergen is dat teamleden elkaar geheimen moeten zien te ontfutselen en daardoor met elkaar in gesprek raken en vooral vertrouwen in elkaar te krijgen. Bij Utopia gaat het meer om samen doelen te bereiken ondanks individuele opdrachten. Onze conclusies delen we met het team. De kracht is dat je schadevrij bepaalde zaken aan de orde kan stellen omdat het niet direct over het werk gaat.  Frank ziet in de maatschappij een toenemende behoefte tot meer duurzame samenwerking en deelname in een team. “Het teamgevoel komt weer terug”, aldus Frank. “Je kunt beter MET elkaar activiteiten ondernemen. Ik  geniet als mensen zich ontwikkelen en plezier aan en met elkaar beleven en resultaten bereiken”.

Tot slot, wat zijn je ambities met Teams2Win? “Ik heb regelmatig vergaderingen met mijzelf”, zo lacht Frank. “En ik (we) heb vooralsnog besloten niet verder uit te breiden en te groeien. Ik zoek het vooral in samenwerking met collega ondernemers”. Een passend slotwoord van het gesprek met teamspeler Frank.

.

Categorieën:Stad en land

Tagged as: ,

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s