Wormer

De Lassiefabriek van Wormer (foto: René Hoeflaak)

Het terrein van de Lassiefabriek van Wormer (foto: René Hoeflaak)

Vanochtend; Ik zoek en vind mijn weg van Wormer naar Wormerveer. De Zaan scheidt, de Zaanbrug bindt de twee dorpen. Voordat ik Wormer verlaat maak ik een omtrekkende beweging rondom het terrein en de silo van rijstproducent Lassie. Al vijftig jaar marktleider op de Nederlandse rijstmarkt. Lassie introduceerde in 1959 snelkookrijst op de Nederlandse markt. In vijftien minuten Nasi Goreng op tafel. Sneller dan de wandeling van Wormer naar Wormerveer. De merknaam Lassie staat als beton. Net als de precies honderd jaar oude rijstsilo zelf. Eén van de eerste – zo niet het eerste- betonnen fabrieksgebouwen van Nederland. Ze houden wel van primeurs daar in Wormer. Is het niet snelkookrijst dan is het wel beton. Zoals Lassie niet is weg te denken uit de schappen van de Nederlandse supermarkt is de crèmekleurige Lassiesilo niet weg te denken uit de Skyline van Wormer. Net als de oudere pakhuizen en rijstpellerijen van de Rijstpellerij Mercurius, de bedenker van de naam Lassie. De panden dragen namen als Donau en Koningsbergen en behoren tot het industrieel erfgoed van de Zaanstreek. Maar we zijn er nog niet. Want even verderop op de Veerdijk staan de eveneens monumentale pakhuizen van de voormalige rijstpellerij Hollandia. Op de gevels prijken de namen Saigon en Java.

30 november 2012. . De pakhuizen van Hollandia aan de oever van de Zaan in Womer. Vanaf 1986 op de Monumentenlijst van de provincie Noord-Holland (foto: René Hoeflaak)

30 november 2012.  De pakhuizen van Hollandia aan de oever van de Zaan in Womer. Vanaf 1986 op de Monumentenlijst van de provincie Noord-Holland (foto: René Hoeflaak)

Zoals zo veel historische gebouwen in Nederland werden de Hollandia pakhuizen in de jaren zeventig en tachting ternauwernood van de sloop gered en later gerenoveerd tot bijvoorbeeld bedrijfsverzamelgebouw. Ik vervolg mijn weg naar station Wormerveer over de Zaanbrug. In 2014 wordt de doorvaartbreedte met 4,5 meter vergroot. Want de vaart moet weer in de Zaan, zo vindt onder meer de provincie Noord-Holland. In snelkooktempo. Na beton en rijst kan ik niet wachten op de volgende primeur. Toeval of niet, vanavond at ik Nasi goreng.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s