Rotterdam: Centraal Station.

Rotterdam vanochtend; Nieuwe (rol)trappen en een oude lift, enkele uren na de opening van de reizigerspassage (foto: René Hoeflaak)

Voorafgaand aan de officiële opening van de nieuwe reizigerspassage van Rotterdam Centraal Station bezocht ik vanochtend in restaurant Engels een druk bezochte bijeenkomst voor pers, aannemers en omwonenden. De Rotterdamse wethouder Jeanette Baljeu, directeur ProRail Michiel Buck en Michiel Noy, directievoorzitter NS Stations  spraken lovende woorden over het bereiken van deze nieuwe mijlpaal. “Rotterdam Centraal inspireert andere stations”, aldus Michiel Noy  “Een bezoek aan een station duurt gemiddeld zeven minuten per reiziger. De reiziger wil snel zijn weg kunnen vinden. Daarnaast word het station steeds meer een verblijfplaats”. Baljeu sprak over een aanjaageffect op de ontwikkeling van Rotterdam Central District en de samenwerking tussen de vele partijen vatte Buck samen met de wijze woorden. “Zonder wrijving geen glans”. In één keer en  wat onwennig openden vanochtend een groot deel van de 27 winkels hun deuren in de ruime, lichte en brede passage.

Rotterdam Centraal, enkele uren na de opening van de reizigerspassage (foto: René Hoeflaak)

Alhoewel de eerste Rotterdamse Starbucks  weliswaar vandaag nog niet open is en de laatste roltrappen in  maart worden geplaatst, voelt de passage van Rotterdam Centraal al binnen enkele uren vertrouwd en comfortabel aan. Het station is uniek door haar duurzaamheid. Tienduizend vierkante meter aan zonnecellen in de glazen overkapping wekken de energie op die nodig is voor de verlichting van het nieuwe stationsgebouw. Het stationsdak van Rotterdam Centraal is daarmee  de grootste toepassing van zonne-energie in Nederland. Groter dan het zonnedak van het station van Berlijn. De zonnecellen leveren het station een CO2-reductie op van 8 procent. Bovendien geeft de glazen overkapping extra licht. Het reizigersaantal zal de komende vijftien jaar groeien van ruim 100.000 naar 300.000. Want ga maar na, Rotterdam Centraal Station is niet alleen het station van de grootste havenstad van de wereld maar is ook een spilstation tussen Amsterdam, Brussel (anderhalf uur) Parijs (ruim twee en half uur), Londen (nog geen vier uur), geeft aansluiting op de HSL , Randstadrail (naar Den Haag) en het metronet (onder meer naar Rotterdam/Den Haag Airport). Voor eind volgend jaar staat de opening van het puntige stationsgebouw op het programma. Volgens Buck “ het echte grote moment”.

Rotterdam Centraal Station vanochtend: Wethouder Jeanette Baljeu staat de pers te woord (foto: René Hoeflaak)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s