Rotterdam: Ronde van Katendrecht

Rotterdam, Jan Janssen op het Deliplein. De winnaar van de Tour de France in 1969, verrrichtte vanmiddag het startschot bij de Ronde van Katendrecht (foto: René Hoeflaak)

Augustus 2012: vanaf een halfvol terras op het Deliplein in Rotterdam kijkt oud Tour de France winnaar Jan Janssen met een schuin oog naar een groepje wielrenners bij een ander terras,  twintig meter verderop.  Een groepje met ex-wereldkampioenen, oud gele trui dragers, winnaars van wielerklassiekers als de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix , overwinnaars op Alpe d’Huez en winnaars van bolletjestruien. En tussen die twee terrassen sta ik. Op de heetste zondagmiddag van het jaar. De temperatuur stijgt. Ik krimp. Hoe warm kan een zondagmiddag zijn? Tien minuten later lost Jan Janssen op de Veerlaan het startschot voor de wedstrijd voor oud beroepswielrenners, het sluitstuk van de Ronde van Katendrecht. Aan de start staan enkele tientallen oud wielrenners als Gert Jan Theunisse, Steven Rooks, Gert Jacobs, Fons van Katwijk, Maarten den Bakker, Gerrit Solleveld, Koos Moerenhout, Ton Griep, Rob Harmeling en niemand minder dan Johan Museeuw, wielericoon uit Vlaanderen.

Rotterdam; Johan Museeuw uit Vlaanderen (midden, met bidon) aan de start bij de Ronde van Katendrecht. Museeuw (1965) won onder meer drie keer de Ronde van Vlaanderen, drie keer Parijs-Roubaix, één keer de Amstel Gold Race, droeg gele en groene truien in de Tour de France en was Belgisch en Wereldkampioen. (foto: René Hoeflaak)

Veertig minuten lang rijden Vlaamse en Nederlandse wielergoden rondjes van 1.500 meter door de vrijwel lege straten van Katendrecht. De toeschouwers op de Brede Hilledijk zijn op één hand te tellen. Verkeersregelaars met hesjes zijn in de meerderheid. Theunissen, den Bakker en Museeuw beheersen de koers. Uiteindelijk wint Johan Museeuw. De Leeuw van Vlaanderen brult in Katendrecht. Le Grand Départ besmette Rotterdam in 2010 met een prettig voelend wielervirus. De Ronde Van Katendrecht werd nieuw leven ingeblazen, Burgemeester Aboutaleb opende deze zomer hoogstpersoonlijk het Rotterdamse Tourcafé en in het weekend van 31 augustus en 1 september aanstaande is Rotterdam de start- en finishplaats van de World Ports Classic, een nieuwe tweedaagse etappewedstrijd.  Het is voor de organisatoren te hopen dat het niet al te warm is. Want bij een stijgende temperatuur neemt het virus in kracht af, zo blijkt in Katendrecht. Nederland hield vandaag massaal siësta en lag aan het strand. Maar voor wielerliefhebbers was het vandaag ideaal terrasweer. Zeker daar op het Deliplein in Katendrecht.

Rotterdam, vanmiddag; Gert Jan Theunisse aan kop in de Ronde van Katendrecht (foto: René Hoeflaak)

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s