Den Haag: Herengracht 21

Met een onzekere regelmaat begeef ik mij op de Herengracht in Den Haag. Zo ook vandaag. En telkens stel ik mij bij huisnummer 21 dezelfde vraag. “Hoe het zit met de werkdruk achter de voordeur?“. Herengracht 21 in Den Haag is het adres van de Kiesraad

Den Haag vandaag; Het gebouw van de Kiesraad aan de Herengracht 21. Het gebouw uit 1910 is ontworpen door de Haagse architect E.F. Ehnle (foto: René Hoeflaak)

De Kiesraad is centraal Stembureau, adviesorgaan en informatiecentrum op het gebied van kiesrecht en verkiezingen. De Kiesraad heeft zelf ook weer een Adviesraad. Wat moet ik mij voorstellen bij een doordeweekse werkdag van een medewerker van de Kiesraad? is de vraag die doorgaans aansluitend in mij opkomt. Vragen van een onwetende die roept om een snuffelstage!! Op de website van de Kiesraad zie ik een foto met acht personen op een trap. Volgens het onderschrift bestaat de raad echter uit zeven leden gevolgd door een lijst met acht namen. Ik adviseer een hertelling!! Een advies waar ze bij de Kiesraad wel raad mee weten. Zeker met de Tweede Kamerverkiezingen van september in aantocht.

De acht?? leden van de Kiesraad. De leden van de kiesraad worden ondersteund door een secretariaat met een secretaris-directeur, een plaatsvervangend secretaris directeur en een aantal medewerkers (bron foto: http://www.kiesraad.nl)

Mijn voornemen is om mij dit keer grondig voor te bereiden op de verkiezingen. Niet alleen op mijn lidmaatschap van een nader aan te wijzen plaatselijk stembureau maar ook op mijn verantwoordelijkheid als kiezer. Dus partijprogramma’s doorlezen, debatten volgen en politieke bijeenkomsten bezoeken. Vijftig partijen hebben zich dit jaar bij de Kiesraad laten registreren. Woensdag staat een instructiebijeenkomst gepland voor nieuwe partijen. Zo las ik vanavond alvast de verkiezingthema’s van de partij “Red het Noorden” opgericht door een Drentse vrachtwagenchauffeur en kwam ik bij het zoeken naar informatie over de “Club van niet kiezers” niet verder dan een gedateerde website van dammer Harm Wiersma. Over de IQ partij is niet veel te vinden. Bij mijn zoektocht naar informatie over de “Kleptocraten” kom ik terecht op een site over coffeeshops. Wie alsnog een partij wil laten registreren is overigens te laat. De uiterste inschrijfdatum is voorbij. Voor wie nadenkt over een partijnaam voor een volgende verkiezingsronde geldt de volgende regel; Niet langer dan 35 woorden en tekens. Een ijzeren wet van de Kiesraad. Ik wacht de hertelling met spanning af en zal tussendoor verslag doen van mijn electorale verkenningstocht.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s