Interview: Oscar Grave

Onlangs schreef ik een post over het Tourcafé, om de hoek van het Centraal Station van Rotterdam. Woensdag sprak ik met een enthousiaste Oscar de Grave. Hij is één van de drie initiatiefnemers van het café. Samen met Oscar keek ik in espressobar Lungo, de thuisbasis van het café, naar het finishverslag van de bergetappe naar Bellegarde-sur-Valserine. Ondertussen spraken we over de passie voor het wielrennen en de toekomst van Rotterdam. Het woord is aan Oscar

Oscar de Grave, één van drie mannen achter het Tourcafé in Rotterdam (foto: René Hoeflaak)

Oscar, hoe is het idee voor het Tourcafé ontstaan? “Edwin Bos, Peter Schuiten en ik zijn de initiatiefnemers, alledrie wielerliefhebbers en zelfstandig ondernemers. Al snel voelden we dat we iets wilden doen met wielrennen en het Rotterdamse stationskwartier, Rotterdam Central District. Levendigheid in dit gebied is heel belangrijk.  Espressobar Lungo  bleek de ideale plek voor het Tourcafé. Vlakbij het station, tussen de kantoren, midden in het stationskwartier. De mensen van Lungo waren direct enthousiast. Zij doen de catering, het eten en drinken, wij de programmering.”

Hebben jullie hiervoor nog andere promotionele en vergelijkbare initiatieven in gang gezet? “We zijn alle drie bij verschillende activiteiten betrokken geweest, maar zoiets als het Tourcafé is voor ons alle drie uniek. We combineren cultuur en sport. Morgen komt bijvoorbeeld Peter Winnen langs en treedt hij samen met JW Roy op. Regelmatig hebben we een DJ of een liveband, zoals The Kik tijdens de opening. Maar uiteraard kan je ook gewoon een biertje komen drinken, meedoen aan de tourquiz of gewoon naar het live verslag van de etappe komen kijken.”

Hebben jullie als initiatiefnemers een gezamenlijk bedrijf of onderneming?  “Nee, dit is puur een idee van drie individuen samen. We hebben alle drie een eigen bedrijf. Wat ons bindt, is de liefhebberij voor wielrennen. We waren meteen verkocht.  En niet alleen wij. Het enthousiasme is groot. Dat merken we ook om ons heen. Veel mensen praten over het Tourcafé. Op de opening waren er al 170 bezoekers. We merken dat wielrennen leeft in de Maasstad en  e gaan er zeker mee door volgend jaar. We zijn in gesprek met grotere partijen in de sport en de wielrennerij. Misschien openen we volgend jaar wel een Tourcafé in de vier grote steden. Gisteren was hier een groep geïnteresseerden uit Utrecht. Maar nu zijn we vooral nog in de fase dat we van alles uitproberen. Wat werkt wel en wat niet? Zoals een talkshow na of voor de etappe?”

Oscar, vertel eens iets over jouw achtergrond?  “Ik heb hier in Rotterdam Bedrijfskunde en Marketing gestudeerd. Daarna ben ik bij een Rotterdams Marketing- en Communicatiebureau gaan werken. Ben per 2012 voor mijzelf begonnen met een eigen communicatie en marketingbedrijf. Zo ben ik aktief als secretaris van de Vereniging Rotterdam Central District (RCD), de publiek private samenwerking die het gebied rondom het nieuwe Centraal Station op de kaart wil zetten. Daarnaast ben ik trekker van het platform Young Professionals Rotterdam waar ik jonge Rotterdammers met diverse achtergronden met elkaar in contact brengt.”

Wanneer is het eerste Tourcafé  een succes? “Het is nu al een succes omdat er nu al meer leven is in dit gebied dan voorheen. Normaal gebeurd hier niets. Mensen ontdekken deze plek en komen terug. Fantastisch om te zien hoeveel aandacht er online aan het Tourcafé wordt gegeven.”

Beperken jullie uitbreidingsplannen zich tot de Tour de France? “Voorlopig wel. Wielrennen heeft bij ons echt een aparte status. De combi met cultuur is heel goed te maken. We hebben nu mannen als Rini Wagtmans en Peter Winnen als gast.”

Hoe komen jullie aan je gasten? “Kwestie van de juiste mensen kennen in de wielerwereld. De programmeur van de talkshow, Dave Andriese, is bekend in de wieler- en cultuurwereld en heeft zo zijn contacten. Daarnaast moeten we zorgen dat het concept de beoogde gasten voldoende aanspreekt.”

Rotterdam, Tourcafé (foto: René Hoeflaak)

Heb je het gevoel dat de tegenvallende prestaties van de Nederlanders een negatief effect heeft op het succes van het Tourcafé? . “Nee, dat merken we niet echt. Wielerliefhebbers zijn echte liefhebbers en genieten van de sport. Of Nederlanders nu wel of niet presteren. Wat dat betreft niet vergelijkbaar met voetballiefhebbers, al is het wel erg leuk als bijvoorbeeld Johnny Hoogerland als eerste over de meet komt”.

Tot slot; Wie gaat de Tour dit jaar winnen?  “Met het wegvallen van de Nederlandse jongens uit het klassement heb ik mijn focus op Mensjov. Wiggins is weliswaar sterk, maar de Tour is nog lang.”

Ik ben te laat voor het invullen van mijn dagvoorspelling. De finish is nabij. Na de etappeoverwinning van Voeckler blijf ik nog een hapje eten in Lungo en drink ik een biertje (met etiket van wielrenners). Een passende afsluiting na een zware bergetappe.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s