Rotterdam: tussen haven 260 en 410

Maart 2012, Rotterdam, Keilestraat aan de Keilehaven; Kunstwerk Bikini Bar in de tuin van Atelier van Lieshout (foto: René Hoeflaak)

Van 260 naar 410 en weer terug. Te voet door een niemandsland. Langs de randen van de stad. Op zondagmiddag voelt het als een nachtwandeling. Of een jungletocht. Of allebei. Je ziet niets of niemand en iets of iemand ziet jou. Gevaar ligt op de loer. Het rechte pad is het beste pad. Vreemde diersoorten, olifanten aan en tegen de muur. Dragon food en exotisch fruit. Bikini bars en rotondes met bananen. Kunst en handel. Vanaf de Keilehaven (havennummer 260) wandel ik via de IJsselhaven en de Merwehaven in Rotterdam naar de Voorhaven (410) in Schiedam. Mijn zondagmiddag begint bij Katoenveem, een voormalig opslagplaats voor katoen. Nu het atelier van één van Nederlands bekendste kunstenaar, Joep van Lieshout, ooit zomergast bij de VPRO. Bikini Bar uit 2006 geniet van de zon. Even verder sta ik voor het gebouw de voormalige Rotterdam Fruit Exchange.

Rotterdam, Marconiweg; Gebouw Rotterdam Fruit Exchange uit 1955 (foto: René Hoeflaak)

Een typisch jaren vijftig bouwwerk van architect Maaskant. Op het rotondeplein een mini-pyramide van bananen en sinaasappels. Hier begint de Merwehaven, de fruithaven van Rotterdam, Nederland en Europa. Bijna al het Europese fruit komt en gaat via de Merwehaven. Vijfhonderd schepen per jaar. Maar voor hoe lang? Havenbedrijf Rotterdam wil de opslag en afhandeling van im- en export van fruit in 2015 verplaatsen naar “Coolport”, de Waal- en Eemhaven, aan de zuidoever. Tussen koelloodsen, koelboten, Poolse en Bulgaarse vrachtwagens tref ik het volgende atelier. Die van Richard Hutten, de man achter de domoorbekers. Bekender in het buitenland dan in het binnenland. Net als ons fruit. Een witte olifant vecht aan de gevel tegen de zwaartekracht. Net als de olifant bij feestzaal La Riviera aan de Gustoweg. Dan ben ik inmiddels al in Schiedam.

Rotterdam, Gustoweg (foto: René Hoeflaak)

Bij het kantoor van TV produktiebedrijf Men At Work zie ik geen Dino en geen Tante Es. Ik passeer de grens van Schiedam naar Rotterdam. Een verlaten grensstreek. Een Pools chauffeur poetst zijn vrachtwagen, pitbull met baas laten elkaar uit, duiven en kraaien zweven rondom Chinese groothandel Dragon Food. Tijd voor een appel.

Rotterdam, Merwehaven; Loods van overslagbedrijf Fruit Wharf. Het Belgische bedrijf nam niet lang geleden het failliete Seabrex over. (foto: René Hoeflaak)

Categorieën:Stad en land

Tagged as: , , ,

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s