Middelburg

April 2012: Middelburg, Stationsstraat. Café Kanaalzicht (foto: René Hoeflaak)

Er zijn er hier velen gegaan“, met die woorden omschrijft uitbaatster Marijke de geschiedenis van Kanaalzicht, het oudste nog bestaande café van Middelburg. De tijdmachine bestaat. Want als we aanschuiven aan de toog van het café – in de volksmond De Reutel-verplaatsen we ons vijftig, zestig jaar terug in de tijd. De kleedjes op de tafel, de schilderijen aan de wand, de lampen, de toog met daarachter de vitrine met sigaretten en gevulde koeken etc. etc. “Maar we draaien ook wel The Cats“. Alles in Kanaalzicht ademt historie. “Barkrukken hebben we nog niet zo lang“, aldus Marijke voordat ze even later kordaat drie aangeschoten jeugdige bezoekers de zaak uitwerkt en daarna onverschrokken verder vertelt over bezoeken van vissers uit Arnemuiden, dronken Russen en Duitse toeristen.

Middelburg, 31 maart 2012; Het station en de draaibrug over “Het Kanaal door Walcheren”.

Kanaalzicht werd geopend in de jaren zeventig van de negentiende eeuw.  In die jaren kreeg Middelburg een kanaal (1873), een treinverbinding (1872) , een station (1872) en een draaibrug (1871) over het kanaal en het station. De eerste eigenaar, horecaondernemer L.L. Gulinck, zag zijn kans schoon en opende bij de kersverse brug koffiehuis “Bij de Kanaalbrug“. De rest is geschiedenis. Net als het autoverkeer over de Stationsbrug. Want vorige maand besloot de Middelburgse gemeenteraad de draaibrug met ingang van deze zomer te sluiten voor autoverkeer. SGP en VVD stemden tegen. De combinatie van jaarlijks zesduizend overstekende fietser en vierduizend auto’s over de brug blijkt te gevaarlijk. De fietsersbond afdeling Zeeland is blij. Minder blij zijn de vertegenwoordigers van de binnenvaart. Want die klagen over de tijdelijke sluiting van de brug voor scheepvaart in april en mei volgend jaar. Dit in verband met onderhoud. En zo houdt de brug de gemoederen in Middelburg bezig. Genoeg stof om over te praten. En dus reden genoeg om een biertje te gaan halen in “Kanaalzicht”.

Middelburg, lente 2012; De Stationsbrug is nog enkele maanden geopend voor autoverkeer. Links café “Kanaalzicht”.

Categorieën:Stad en land

Tagged as: , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s