Alverna

Zaterdag 10 maart 2012; Scorebord Voetbalvereniging Alverna in Alverna, gemeente Wijchen (foto: René Hoeflaak)

Toeval bestaat niet. Uitgerekend dit weekend logeer ik in Alverna. Bij hotel Umberto. Waarom ik de woorden ‘uitgerekend’ en ‘ toeval’ kies, zal snel duidelijk worden. Het dorpje Alverna is gebouwd rondom een voormalig franciscanenklooster uit 1887 en dankt haar naam aan de berg La Verna in Toscane. Was ik in het Italiaanse Toscane? Nee, Alverna is een buurtgemeenschap in de gemeente Wijchen, vlakbij Nijmegen. Het hotel ligt naast de velden van Rooms-Katholieke Voetbalvereniging VV Alverna, onstaan uit een fusieclub die oorpronkelijk werd opgericht door pater Hildebertus. De initiatiefnemer voor de verzelfstandiging van de  voetbalclub kwam van ene Th. Rutten, zo lees ik op de site. De naam Rutten en Alverna horen bij elkaar als Veerman en Volendam. Je voelt het al aankomen. Want PSV Trainer en ex-Twente speler Fred Rutten (1962) speelde als jochie zijn eerste voetbalwedstrijden bij Alverna. Zaterdagmiddag neem ik een kijkje bij de voetbalclub aan het Bospad in Alverna.

Zaterdag, 10 maart 2012: De keeper van zaterdag 1 op hoofdveld van VV Alverna (foto: René Hoeflaak) 

Ik drink een biertje in de kantine, wandel op de tribune en langs de lijnen van de twee velden. Terwijl ik het eerste elftal met 2-1 zie winnen van C.S.V. Oranje Blauw uit Nijmegen beeld ik mij in hoe een zorgeloze tienjarige Fred Rutten hier zijn eerste tackles en slidings maakt, zijn eerste doelpunten scoort en na afloop in de kantine een zakje paprikachips met cola bestelt. Aan die gedachte, is geen ontkomen aan. Want langs de lijn zie ik een bord van Willem Rutten, supporter van de Eeuw, een reclamebord van Peugeot Rutten, en reclamebord van Autobedrijf en remmenservice Rutten en ook het bord met de namen van de club van 100 telt meer dan één Rutten. De naam Fred ontbreekt. Vandaag verliest PSV van NAC en de naam van Fred Rutten – uit Alverna- ontbreekt in geen enkele (sport)uitzending. Zijn haar wordt maar grijzer en grijzer. Nederland wacht op het ontslag van Fred Rutten. Johan Derksen zal Fred voor altijd veroordelen. Want Fred en PSV gaan niet meer samen. Fred is te klein voor grote clubs. Gisteren was ik bij Alverna en daarom heb vandaag een beetje medelijden met Fred Rutten. Want Fred is te klein voor PSV en te groot voor Alverna.

Bord aan de zijlijn van het hoofdveld van VV Alverna (foto: René Hoeflaak)

Plaatsnaambord aan de Graafsweg in Alverna. Bij de opdeling van Alverna in Wijchen, in de jaren tachtig, was er veel protest tegen het verdwijnen van de plaatsnaamborden Alverna. Na deze protesten  ging de gemeente Wijchen akkoord met handhaving van de Alverna borden. (foto: René Hoeflaak) 

Categorieën:Stad en land

Tagged as: , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s