Maasdam

14 maart 2012: Café Pension De Gouden Leeuw op de rand van Cillaarshoek en Maasdam. 

Mozart en Napoleon gingen mij voor. Vandaag wandel ik een rondje van ruim elf kilometer rondom de Sint-Anthoniepolder, één van de zestig polders van de Hoeksche Waard en mogelijk de oudste polder van Nederland. Mijn rondje begint en eindigt op de Keizersdijk in Cillaarshoek. 

Cillaarshoek

Cillaarshoek was tot 1832 een zelfstandige gemeente en grenst aan Strijen. De Keizersdijk was honderden jaren een belangrijke doorgaansweg tussen Parijs en Rotterdam. Zo zou een negenjarige en zieke  Amadeus Mozart tijdens een Europese Tournee via de Keizersdijk naar Den Haag zijn gereisd. De Keizersdijk schijnt te zijn vernoemd naar Keizer Karel V. Of de naam van de dijk de reden is dat ook Keizer Napoleon in 1811 via de Keizersdijk naar Rotterdam reisde, vraag ik mij af. De Keizersdijk roept meer vragen op.

Maart 2012; Cillaarshoek, slagboom tussen Keizersdijk en Gatsedijk (foto: René Hoeflaak)

Gatsedijk

Want als de Keizersdijk midden in Cillaarshoek overgaat in de Gatsedijk zie ik een slagboom en zoek ik tevergeefs naar aanwijzingen die uitsluitsel kunnen geven over het wanneer en waarom van de slagboom. Helaas is het honderd meter verderop gelegen café pension De Gouden Leeuw nog niet open. Want dan had ik de gelegenheid gehad te vragen welke beroemde passanten de nacht of avond hebben doorgebracht in het pension aan de Gatsedijk. Wellicht schrijfster Annie M.G. Schmidt (1911-1995). Want na een half uurtje doorstappen over de Polderdijk bereik ik St. Anthoniepolder, vernoemd naar de polder zelf. Een gehucht van enkele dijkhuisjes. De vader van Schmidt was begin twintigste eeuw predikant in het kerkje van het dijkdorp.

Zwanegat

Het kerkje uit 1380 weerstond de St. Elizabethsvloed en is het oudste kerkje van de Hoekse Waard. Na Sint-Anthoniepolder wandel ik verder over de Zwanegatsedijk naar Zwanegat. Een buurtschap dat te klein is voor een kerk of café. Zwanegat telt niet meer dan twee, drie melkveehouderijen. Maar vanwaar de naam? Zwanegat lijkt immers een  geliefde trekpleister voor ganzen. Duizenden (brand)ganzen in de weilanden rondom Zwanegat overstemmen het geluid van de loeiende koeien. Het rondje rondom de oude polder eindigt als ik via de Zuiddijk weer Cillaarshoek binnentreedt en ik de Keizersdijk in dezelfde staat aantref als twee uur daarvoor. De tijd staat immers stil in dit unieke stukje Nederland. En net als twee uur daarvoor blijven de vragen over de dijk onbeantwoord.

Maasdam, 14 maart 2012: De Anthoniepolder wacht op lente. (foto: René Hoeflaak)

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s