Ameide en Nieuwpoort

Zuid-Holland, Ameide, gevel van een woning aan de Voorstraat (foto: René Hoeflaak)

4 maart 2012: de Lekdijk in de Alblasserwaard verbindt Ameide en Nieuwpoort. Een afstand van nog geen acht kilometer. Dat betekent in de Alblasserwaard op zondagmiddag twee tegenliggers. De afstand tussen Nieuwpoort (1.400 inwoners) en Ameide (3.500 inwoners) is niet alleen acht kilometer. Neem het “tijdverschil” van zes jaar. Ameide werd in 1277 de eerste stad van de Alblasserwaard met stadsrechten. Zes jaar later volgde Nieuwpoort.

Nieuwpoort gaf haar stadsrechten tot op de dag van vandaag nooit meer uit handen. Ameide raakte haar status in 1577 kwijt tijdens de Hoekse- en Kabeljauwse Twisten. Het is daarmee één van de acht Nederlandse steden die haar stadsrechten verloor. En daarom sta ik op een stille zondagmiddag op de Dam in Ameide niet naast een stadhuis maar naast een raadhuis en moet ik tot Nieuwpoort over de Lekdijk rijden om tegenover een stadhuis te staan. Verschil moet er zijn.

Zondag 4 maart 2012, Ameide, zondagrust rondom het Raadhuis uit 1644 (foto: René Hoeflaak)

Waar een stad- of raadhuis is, is ook een café.  En daarom is de afstand tussen Het Wapen van Ameide en Eetcafé de Dam in Nieuwpoort ook 7,9 kilometer. Nieuwpoort bouwde haar stadhuis in 1697 gelijktijdig met café De Dam (stokbroodje Stadhuis op de lunchkaart).

Vanaf 1986 maakt Ameide deel uit van Zederik en Nieuwpoort van Liesveld dat op 1 januari 2013 zal opgaan in Molenwaard. Voor wat het waard is. Het zal de zondagrust op de Lekdijk niet verstoren en het broodje stadhuis niet minder doen smaken.

Nieuwpoort, Stadhuis. In het Stadhuis is nu een historisch museum. Alleen op donderdag geopend en in de zomer ook op woensdag- en zaterdagmiddag. Entree € 1,00. (foto: René Hoeflaak)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s