De Kwade Hoek

5 februari 2012: Het strand van natuurgebied De Kwade Hoek op het eiland Goeree Overflakkee (foto: René Hoeflaak)

Duingebied De Kwade Hoek zondagmiddag. Besneeuwde schelpenpaden kan ik niet meer onderscheiden van besneeuwde graspaden. De routebeschrijving heeft geen toegevoegde waarde meer. De gevoelstemperatuur daalt tot Siberische waarden. Ik stel de afstand tussen de genummerde strandpalen ter discussie. Geen wandelaar te bekennen. De vorige maand waargenomen Franjestaart evenmin. De Kwade Hoek maakt onderdeel uit van De Duinen van Goeree, al vijftig jaar een beschermd duingebied van Natuurmonumenten op het Zuid-Hollandse eiland Goeree Overflakkee. De Kwade hoek is een buitendijks natuurgebied aan de monding van het Haringvliet. Zeeschepen liepen hier in vroegere eeuwen vast en zo ontstond de naam “Kwaaien Hoek”. Zee, wind en zand zijn hier vogelvrij. En deze week ook sneeuw en ijs.

Bevroren duinmeer in natuurgebied De Duinen van Goeree (foto: René Hoeflaak).

Na bijna drie uur wandelen – tegen het dolen aan- over ijzige sneeuwpaden bereiken we eindelijk de Galgeweg en dus ook bewoonde wereld. Bij het beeld “De Visserman” in buurtschap Havenhoofd weten we bijna zeker dat deze ingelaste Nederlandse zondagmiddagversie van “Nova Zembla” goed zal aflopen. Ik fantaseer over warme koffie en Belgisch bier in een behouden huis bij de parkeerplaats van de haven van Stellendam. Het blijft bij een fantasie. Stellendam is niet ingesteld op Barentsz en Heemskerk. Voor altijd zal ik mij het besneeuwde natuurgebied de Kwade Hoek herinneren als het Nova Zembla van Nederland.

Buurtschap Havenhoofd; Standbeeld “De Visserman”. Een kunstwerk uit 2001 van Jean en Marianne Bremers uit Helvoirt. Het beeld laat zien hoe vissers vroeger vis aan wal brachten (foto: René Hoeflaak)

Bij de Galgeweg in buurtschap Havenhoofd keren we terug in de bewoonde wereld (foto: René Hoeflaak)

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s