USA, Florida: Tampa

Januari 2012: USA, Tampa, Florida. Standbeeld Dick A. Greco op het Dick A. Greco Plaza (foto: René Hoeflaak)

Januari 2012: in Tampa, aan de westkust van de Amerikaanse staat Florida, rijdt iedere twintig minuten een ouderwetse Trolley tussen het zakencentrum en de historische en vooral interessante stadswijk Ybor City. Over Ybor City zal  ik in een latere post meer schrijven. Na een onderbreking van zestig jaar is de Trolley enkele jaren geleden weer gaan rijden. Vorige week pikten wij een ritje mee in de Trolley, zowel heen als terug leeg. Volgens de website van het vervoersbedrijf vervoert de Trolley dagelijks 35.000 forenzen. “Wanneer?” vraag ik mij af.  Zonder de inspanningen van Dick A. Greco, viervoudig burgemeester van Tampa, was de Trolley mogelijk niet teruggekeerd in het stadsbeeld. Amerikanen eren graag hun helden en houden van standbeelden. Want op het Dick A. Greco Plaza wachten we naast het standbeeld van Greco op de komst van de Trolley. Greco (1933) werd in 1967 voor de eerste keer gekozen tot burgemeester van Tampa en was daarmee één van de jongste burgemeesters ooit in de VS. Tampa koos Greco vier keer tot burgemeester, weliswaar met een onderbreking tussen 1974 en 1995. Vorig jaar verloor Greco de strijd om een  vijfde ambtstermijn. Hij had graag de jongste en oudste burgemeester van de stad willen worden. Over Greco is veel gezegd en geschreven. Hij zou banden hebben met dubieuze en criminele vastgoedhandelaren. Vorig jaar had hij zijn “oeps” moment door Tampa’s rassenrellen van 1967 te vergelijken met de jaarlijkse studentikoze panty- en lingerie manifestaties van Tampa.

Januari 2012: Standbeeld Roland Manteiga in Ybor City, Florida, USA (foto: René Hoeflaak)

Wie vaak over hem schreef was Roland Manteiga (1920-1998). Ook van hem zien we een standbeeld, niet ver van een Trolley halte in Ybor City. Roland Manteiga was uitgever van en columnist bij La Gaceta, de enige drietalige (Spaans, Italiaans en Portugees) krant van Amerika. In zijn wekelijkse  column “As we heard it” kwam democraat Manteiga ruim vijftig jaar lang op voor mensenrechten en de zwakkeren in de stad en de samenleving. Cubaanse en Republikeinse rechters in Miami blokkeerden niet lang geleden nog zijn naamvermelding in het postkantoor van Tampa. Manteiga zou in één van zijn columns te positief hebben geschreven over Fidel Castro. Hoe dan ook. Manteiga is een monument in Tampa. Wie anders dan Dick A. Greco onthulde in 2003 het beeld van Manteiga. Want helden eren helden, zeker in Amerika.

Januari 2012: USA, Tampa, Florida. Door toedoen van Dick A. Greco rijdt de Trolley weer door het centrum van Tampa (foto: René Hoeflaak)

Categorieën:Stad en land

Tagged as: , , ,

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s