Hoogmade en Woubrugge

November 2011: Woubrugge, De Wijde AA (foto: René Hoeflaak)

Na anderhalf uur flink doorstappen door Woubrugge, langs de Wijde AA, het gehucht Ofwegen en de Kromme Doesum passeren we de plaatselijke voetbalvereniging van Hoogmade, M.M.O. dat zich deze zondagmiddag opmaakt voor de topper in de 4e klasse West tegen Stompwijk ’92. (Uitslag 1-1) De afkorting M. M.O staat voor “Met Moeite Opgericht“. Weer anderhalf uur later snap ik het waarom van de afkorting. Dit is geen natuurlijk leefgebied voor voetballers. Dit is de geboortestreek van een Tour de France winnaar en een Elfstedentochtwinnaar, Joop Zoetemelk en Henk Angenent. De streek van Pindakaas, spruitjes, kerktorens, molens en weilanden. Drie uur lang zijn we op onze hoede en gaan we opzij voor eenzame skeelers en waaiers met fietsers.

Hoogmade, Bronzen Schaatsers op de Doesbrug. Een standbeeld van Gerard Brouwer uit 1995 (foto: René Hoeflaak)

De eerste nachtvorst dient zich aan en in Hoogmade wordt al geschaatst. Door drie bronzen schaatsers op de brug over de Kromme Doesum. De IJsclub van Hoogmade is niet voor niets de grootste vereniging van het dorp. De club werd 109 jaar geleden zonder al te veel moeite opgericht en hoopt op een strenge winter, zo lees ik op de site. Hoogmade en Woubrugge hopen op een tweede Angenent Classic, de 200 kilometer lange schaatsmarathon over de Wijde AA en de Kromme Does. Hoe meer ik over Hoogmade en Woubrugge lees hoe meer ik snap waarom M.M.O. met moeite is opgericht.

Woonboot op de Kromme Does in Hoogmade (foto: René Hoeflaak)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s