Gent (1)

Gent, aanplakbiljet op het terras van Brasserie Midi aan het Koophandelsplein (foto: René Hoeflaak)

Gent, Koophandelsplein, aan de rand van centrum. Zoals zoveel Gentse horecagelegenheden zoekt ook Brasserie Midi “polyvalente medewerkers“, zo lees ik op het terrasraam. “Polyvalent” een woord dat je in Nederland niet veel zal tegenkomen op een terras of achter de bar. In Nederland zoeken we “allround” medewerkers. Dat begrijpen wij, Nederlanders, beter. Terwijl de ober van Midi mij een Gentse Tripel inschenkt en uitlegt aan welke criteria een polyvalente medewerker moet voldoen, zie ik twintig meter voor mij het bronzen beeld van Hyppolite Metdepenningen (1799-1881).

Gent, donderdagmiddag; Het standbeeld van Hyppolite Metdepenningen op het plein voor het Oude Justitiepaleis (foto: René Hoeflaak)

Toeval bestaat niet. Vrijmetselaar Metdepenningen was één van de bekendste Orangisten en was fel tegen de onafhankelijkheid van België. Hij mobiliseerde veel Gentenaren in zijn strijd voor hereniging van België met Nederland en was krachtig voorstander en bepleiter van de Nederlandse Taal. Die strijd bracht hem zelfs een maand in de gevangenis. Na de definitieve en onomkeerbare afsplitsing richtte Metdepenningen zich op zijn advocatenpraktijk.

Gebrek aan café’s

Op 20 juni 1886, vijf jaar na zijn dood, werd zijn standbeeld op het (Koophandels)plein voor het toenmalige Justitiepaleis onthuld. Direct na de onthulling was er al ophef en discussie over de Franstaligheid van het onderschrift (over vrijmetselarij) op het beeld. Een discussie die nog steeds voortduurt. Op aandringen van een Vlaamse senator werd de Franse tekst in 1979 vervangen door een Nederlandse. Helaas; de vertaling werd niet in orde bevonden en zo besloot men de “oude” Franse tekst weer van stal te halen. Door de vele discussies die daarop volgden duurde het nog tot 1993 voordat de Franse tekst weer terug was, in 2002 aangevuld met een uitleg over het hoe en waarom van de Franstaligheid.  Met de verplaatsing en de opening van het nieuwe Gentse Justitiepaleis in 2006 maakte het talenspel rondom het beeld van Metdepenningen plaats voor een andere typisch Vlaamse discussie. De voorzitter van het Hof Van Beroep klaagde namens zijn collega advocaten over het gebrek aan café’s in de nabije omgeving van het nieuwe Gerechtshof. Tja, daar hadden de Orangisten van Metdepenningen geen last van.

Gent, het “Oude” Justitiepaleis bij avondlicht (foto: René Hoeflaak)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s