Houten

Juli 2011: replica van een uitkijktoren bij de voormalige Romeinse grensplaats Fectio, tussen Houten en de A12  (foto: René Hoeflaak)

12 juli 2011: wandelen langs en over de voormalige Romeinse grens en een voormalig fort van de Hollandse Waterlinie, visdieven, valken en otters spotten in nieuwe natuur en een oog in oog staan met en mysterieus masker. De Groene Wisselwandeling tussen station Houten, de A12 en weer terug spreekt in eerste instantie niet tot de verbeelding maar niets blijkt vandaag minder waar. Een leerzame dag die begint in de groene woonwijken van Houten.

Eerste opwinding

De eerste opwinding begint direct al bij de Kooikerplas als ik een in mijn ogen onbekende en niet alledaagse meeuwachtige vogel spot. Trots en met kloppend hart meld ik de vogel vanavond, na wat Googelen, als Reuzenstern bij www.waarneming.nl. Helaas, binnen een kwartier word ik meedogenloos en op schoolse wijze door de redactie van de site gecorrigeerd. Het gaat hier om een visdief. “Hoe heb ik zo stom kunnen zijn om de reuzenstern en de visdief door elkaar te halen”, zo overpeins ik nu mijn zonde. Een beginnersfout. Hoe dan ook, mijn eerste ervaring en melding als aspirant vogelspotter zal ik niet meer vergeten. Net als de visdief zelf.

Juli 2011: Houten, Kooidijkse Plas vanochtend; De Visdief, wie kent hem niet (foto: René Hoeflaak)

Nieuwe Wulven

Even later verlaat ik de bebouwde kom van Houten en steek ik op de Binnenweg het Bos Nieuwe Wulven in. Bij de verlaten entree van dit  jonge 21e eeuwse bos sta ik moederziel alleen oog in oog met een mensgroot masker. Op en langs de paden van het jonge bos meen ik een otter, een valk (of was het een kiekendief) en een haas te zien. Maar zeker weten… Vijfhonderd meter van de bosrand maakt de natuur plaats voor de geschiedenis. Een gedenksteen met zowel Romeinse als Nederlandse opschriften markeert de voormalige grenslijn (limes) van het Romeinse Rijk, aan de Kromme Rijn, tussen de Vecht en de Rijn.

Juli 2011: niet ver van de A12, bij Houten, is eind vorige eeuw een steen geplaatst die de grenslijn van het voormalige Romeinse Rijk markeert (foto: René Hoeflaak)

Fectio

Niet ver van de grenssteen staat een replica van een Romeinse uitkijktoren. Op deze plaats was ooit Fectio, een Romeins Fort, gebouwd in het jaar 16 na Christus. Rondom Fectio was een Vicus, en wijk of dorp met meer dan duizend inwoners. Fectio was ruim tweehonderd jaar één van de belangrijkste Romeinse verdedigingsbolwerken. Over het einde van Fectio zijn de geleerden het niet over eens. Eén theorie is dat de Romeinen Fectio zelf hebben verbrand. Naast Fectio, aan de A12, staat een ander en moderner fort, Fort bij Vechten.

Fort bij Vechten

Tussen Muiden en de Biesbosch bouwde Nederland een aantal forten langs de zogenaamde Hollandse Waterlinie. De forten, omringd door water, moesten Nederland beschermen tegen eventuele aanvallen uit het Oosten. Fort bij Vechten is pas in 1976 door Defensie overgedragen aan Staatsbosbeheer en is alleen op zondag toegangelijk. Rakelings langs de A12 loop ik verder tussen de bunkers rondom het water van het Fort. Terug naar het station begin ik te twijfelen. Waren het wel bunkers? Vanavond lees ik het antwoord: Het gaat hier om groepschuilplaatsen. Na deze leerzame dag met bunkers die geen bunkers zijn en reuzensterns die visdieven blijken te zijn resteert nu nog één brandende vraag. Vanwaar het masker?

Juli 2011: houten, masker bij de ingang van het Bos Nieuwe Wuiven (foto: René Hoeflaak)

Categorieën:Stad en land

Tagged as: , , ,

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s