Suriprofs: Een tropisch dagje cultuur en sport in Rotterdam

In het Rotterdamse Sparta stadion speelde het voetbalelftal van de Suriprofs gisteren tegen de eredivisieclub Heracles Almelo.

Rotterdam, Sparta stadion; Kort voor zeven uur gisteravond: De elftallen van Heracles Almelo en de Suriprofs luisteren naar het Surinaamse Volkslied (foto: René Hoeflaak)

Organisator is de Stichting Suriprofs De Stichting heeft als doel om de profvoetballers met een Surinaamse achtergrond te betrekken bij het ondersteunen van projecten in Suriname, zoals het spelen van benefietwedstrijden. Tegenstanders waren eerder FC Den Bosch, FC Zwolle, Jong Ajax en Suriname onder 23. Tot nu toe steunde de Stichting 38 projecten, zoals De Stichting Blindenzorg Suriname en de kinderafdeling van Diakonessen Ziekenhuis in Paramaribo. Voorzitter is Stanley Menzo.  Ambassadeurs zijn onder meer Jurgen Raymann en Michael van Praag. Vanaf 1999 heeft de wedstrijd ook een meer cultureel karakter. De aftrap van het “culturele” voorprogramma was gisteren dan ook al om drie uur op het plein aan de westzijde van het Sparta Stadion. Met een temperatuur van bijna 29 graden, kraampjes met bara’s, gemberbier, markoesasap, telo, bloedworst en een podium met diverse optredens had Spangen gisteren veel weg van een gezellig middagje in Paramaribo.

Rotterdam, schaafijs naast het Sparta Stadion (foto: René Hoeflaak)

De Stichting Naks opende met Dayenne Denneboom- die het programma ook aan elkaar praat- en Art Chi gevolgd door optredens van onder meer Yootha, rapper Winne (Winston Bergwijn) en Shirma Rouse, bekend van haar optredens met Anouk en Candy Dulfer en in programma’s als de Wereld Draait Door.

Dayenne Denneboom opent met Art Chi het culturele gedeelte van de Suriprof dag. (foto: René Hoeflaak)

Tropische sferen naast het stadion van Sparta (foto: René Hoeflaak)

Optreden van Shirma Rouse. Onlangs verscheen haar CD: Chocolat Coated Dreams (foto: René Hoeflaak)

Spelers van Heracles - vlnr: Armenteiros, Overtoom, Ramos da Silva- lopen enkele uren voor de wedstrijd "los" rond over het festivalterrein (foto: René Hoeflaak)

Maar dan is het in eens zeven uur en is het tijd voor de  “echte” aftrap. Als de zon weigert te zakken en de temperatuur maar niet lijkt te dalen staan de Suriprofs al met 2-o voor. De stemming stijgt op de overwegend rood/groen gekleurde tribune. Op dit moment bestaat de selectie van de Suriprofs uit 114 actieve spelers – 42 in het buitenland- variërend van het vrijdagavond gedegradeerde FC Almere City tot en met de kersverse kampioen van Italië, AC Milan. Een kleine twintig spelers namen het gisteren op tegen Heracles Almelo, dat volgende week nog flink aan de bak moet tegen ADO Den Haag, om een ticket voor de play offs veilig te stellen. Glynor Plet (24) en ex-Hertha BSC Speler Ellery Cairo (32) speelden gisteren voor beide elftallen. Het was nota bene Plet die vlak voor rust namens Heracles tegenscoorde. Uiteindelijk eindigde de wedstrijd, vanaf de zijlijn voorzien van commentaar door Quintus, in een zwoel 2-2 gelijkspel. Doelman Rodney Ubbergen van Telstar was de held van de avond door in de beslissende penaltyserie twee strafschoppen te stoppen.

Rondney Ubbergen stopt de eerste penalty van Heracles Almelo (foto: René Hoeflaak)

Als Humpfrey Mijnals de naar hem genoemde bokaal uitreikt aan coach Bogarde en zijn spelers, stroomt de tribune leeg en is het nog steeds boven de 25 graden in Rotterdam. Tijd voor een Djogo!!!

Rotterdam; Suriprofs scoren en winnen; Vreugde op de tribune (foto: René Hoeflaak)

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s