Rotterdam: Hendrik Tollens

Rotterdam, gisteren; Het Park (foto: René Hoeflaak)

Vorige week passeerde ik na een wandeling door Rijswijkse en Haagse parken- min of meer bij toeval en zeker onbedoeld- het Tollenshuis in Rijswijk, vernoemd naar de negentiende eeuwse dichter Hendrik Tollens (1780-1856). Tollens is schijver van “Wier Neerlands bloed”, tot 1932 het volkslied van Nederland. Toeval of niet; Gisteren kruiste Tollens wederom mijn pad. Dit keer zijn standbeeld. En weer was de ontmoeting geheel onbedoeld en zeker onverwacht. En weer was er een park in het spel. Dit keer het Park in Rotterdam, beter bekend als “Het park” bij de Euromast.

Rotterdam; Het standbeeld van Hendrik Tollens (foto: René Hoeflaak)

Tollens stierf in Rijswijk; In het harnas met een pen in zijn hand. Zijn standbeeld in Het Park, in zijn geboorteplaats, werd in 1860 onthuld door Koning Willem III en is een ontwerp van Johan Th. Stracké. De onthulling werd opgeluisterd door 260 muzikanten. Tot 1961 werd het beeld in de winter ingepakt. Na wat impregneerwerk doorstaat het beeld van Tollens vanaf dat jaar ook zonder “jasje” de strengste winters, ook dus die van 1963.

Rotterdam; Tweede Paasdag 2011; Park bij Euromast (foto: René Hoeflaak)

Het Park is overigens geen beroerde plaats voor Tollens om te overwinteren en evenmin voor een wandeling op een zonnige paasmiddag, zoals gisteren. Het staat sinds 2010 op de Rijksmonumentenlijst en werd in 1851 geopend en ontworpen door vader en zoon Zocher. De gemeenteraad van Rotterdam vergaderde in 1853 over de naam van het park en besloot uiteindelijk het park de naam “Het Park” te geven. Aan creativiteit geen gebrek.   De komende jaren wordt het park flink opgeknapt. De gemeente Rotterdam investeert ruim 7,5 miljoen euro aan de opknapbeurt. Tollens kan nog wel een jasje uitdoen.

Rotterdam; In Het Park staat ook “Het Heerenhuys” uit 1800, locatie voor trouwerijen, evenementen en congressen. Vanaf 2000 Huis der Gemeente. Zie ook: http://www.heerenhuys.net (foto: René Hoeflaak)

Categorieën:Stad en land

Tagged as: , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s