Wilson Chebet de snelste in Rotterdam

De Marathon van Rotterdam vanmiddag: Net na het 25 kilometer punt passeert de kopgroep, "The Magnificent Seven" de Maastoren. De latere nummers één en twee, Chebet en Kipruto, zullen niet veel later ontsnappen (foto: René Hoeflaak)

Bijna een uur geleden finishte de 25 jarige Keniaan Wilson Chebet als eerste over de eindstreep van de 31e editie van de marathon van Rotterdam dertig jaar na de eerste winnaar, de Brit John Graham. Chebet’s landgenoot Vincent Kipruto werd tweede. Ook de winnares bij de vrouwen komt uit Kenia; Philes Ongori. Deze eeuw wonnen uitsluitend Kenianen in Rotterdam. De organisatie had gehoopt en stiekem gerekend op een wereldrecord. Ieder keer weer kijk ik, als toeschouwer, met bewondering en respect naar de marathonlopers en verbaas ik mij over het – bijna sprint- tempo van met name de koplopers. 

Rotterdam vanmiddag; Een groepje met onder andere de koploopster bij de vrouwen, Hilda Kibet, nadert de Erasmusbrug (foto: René Hoeflaak)

Chebet zette zijn naam voor het eerst echt op de kaart door in 2004 als achttien jarige de Tegla Loroupe Peace Race te winnen. Dat is een tien kilometerloop in het westen van Kenia, in de Rift Valley Province, om precies te zijn,. Deze vredesloop was het jaar daarvoor voor de eerste keer georganiseerd om strijders van rivaliserende stammen met en bij elkaar te brengen. De naamgeefster en initiatiefneemster van deze race, Tegla Loroupe, was niet alleen wereldrecordhoudster op diverse loopafstanden maar daarnaast ook nog een invloedrijke voorvechtster en strijder voor vrede, vrouwenrechten en onderwijs. Ik dreig af te dwalen. In de Rift Valley Province in Kenia was het vanmiddag 26 graden Celcius. In Rotterdam vijftien.  En zo zijn we weer in Rotterdam. 

Vanmiddag: Zoals altijd een gemoedelijke sfeer bij de Rotterdamse Marathon (foto: René Hoeflaak)

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s