Zeven weken blokken voor de Koningin van Paramaribo

Politie Paramaribo, GTST, Ramon Beuk, 3 op Reis. Veel media-aandacht voor het Suriname de laatste weken. En dan hebben we het nog niet over Sonny Boy, de film die vorige week in premiere is gegaan. Maar er is meer. Amsterdam, afgelopen vrijdagavond; 20.30 uur. Buiten is het net iets onder het vriespunt, binnen in de (te) kleine en uitverkochte zaal van het Tropentheater loopt de temperatuur op en begint de “De koningin van Paramaribo” , een theatervoorstelling van het gelijknamige boek uit 1999 van Clark Accord (1961). Het boek is in diverse talen vertaald. Meer dan honderdduizenderd exemplaren gingen over de toonbank. Ondertitel van de voostelling; “Een Surinaamse Blues Story”.

Amsterdam, Tropentheater, vrijdagavond; Theatervoorstelling, " De Koningin van Paramaribo" (foto: René Hoeflaak)

 Hoofdrolspeelster is Sarina Voorn. Zij speelt en bezingt op prima en knappe wijze de rol van Wilhelmina Rijburg (1902-1981). Rijburg heeft vele bijnamen, zoals de Afrodite van Paramaribo, De Zwarte Spin en de Zwarte Parel, maar haar bekendste naam is Maxi Linder. Linder is een bekende prostituee uit Paramaribo uit de jaren twintig en dertig en besteedde veel van haar verdiende geld aan goede doelen en minder bedeelden. Haar levensverhaal vertelt niet alleen haar verhaal maar ook dat van Suriname. In Paramaribo zelf is er een Maxi Linderhuis, een opvangtehuis voor verslaafden en prostituees. In Nederland is de Wilhelmina Rijburgstichting actief. De repetitie voor de voorstelling begon pas op 6 december jl, zeven weken geleden dus. December en januari moeten drukke maanden zijn geweest voor hoofdrolspelers Sarina Voorn, John Oldenham, Sam Beisser, Vicky Wesseling en Noah Blindenburg. Leer al die teksten maar eens uit je hoofd!!. Blindenberg speelt daarnaast ook in als/met een andere koningin; “De IJskoningin“. Voor treinreizigers, zoals wij, was de eindtijd net iets te laat :-). Toegift wordt vervolgd! De tour beslaat immers nog dertien voorstellingen.  Zie verder: www.tropentheater.nl en www.vanengelenburgtheater.nl

Paramaribo, Suriname; Maart 2006 (foto: René Hoeflaak)

Categorieën:Stad en land

Tagged as: , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s