Dordrecht: Merwelanden

12 december 2010: Dordtsche mangrovevariant achter het Stayoke hotel (foto: René Hoeflaak)

December 2010: Vanaf het Stayoke hostel aan de Baanhoekweg in Dordrecht beginnen we aan  de ON TRACK wandeling “Kleintje Hollandse Biesbosch” van ruim tien kilometer. Er zijn 29 Stayoke hostels in Nederland. De Dortse hostel is volledig gebouwd van Scandinavisch hout. Zie ook http://www.stayokay.com/ Het krijtbord bij de ingang lonkt ons, ook half december, naar het terras. Die slaan we echter over. We nemen direct het drassige graspad achter het hotel. Het terrein heeft, uiteraard met een beetje fantasie, iets weg van een mangrovebos ergens in Florida of Australië. Een mangrovebos gedijt echter in getij. Die is door de afsluiting van het Haringvliet in 1970 in de Biesbosch verdwenen. Niet ver van het Biesboschcentrum is het Beverbos. In zowel de zomers van 2009 als 2010 werden twee bevers geboren. Het gezin van mannetje Benke en vrouwtje Beerth laat zich deze zondagochtend niet zien.

12 december 2010; het Beverbos in de Hollandse Biesbosch (foto: René Hoeflaak)

Door de weilanden van de Merwelanden lopen we richting en langs de Helsluis en zien we onder meer een roofvogel (buizerd??) en een, naar mijn bescheiden mening, redelijk zeldzame zilverreiger.

12 december 2010 een huis-, tuin- en keukenreiger in de Merwelanden in Dordrecht laat zich makkelijker fotograferen dan een zilverreiger even daarvoor (foto: René Hoeflaak)

Een fraaie zondagswandeling en een geslaagde vuurproef van mijn nieuwe fototoestel. Zie verder ook:  http://www.biesbosch.org/

Drassige weilanden in de Dortsche Merwelanden van de Hollandsche Biesbos (foto: René Hoeflaak)

Kaartje van de Hollandsche Biesbos (bron: http://www.biesbosch.org)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s