Apeldoorn: Paleis Het Loo

Apeldoorn; Het koetshuis van Paleis Het Loo gisteren. (foto: René Hoeflaak)

Door zijn fraaie ligging heeft ieder jaargetijde zijn bekoring“, aldus de tekst op de website van Paleis Het Loo. Dat klopt, zo constateren we gisteren zelf in de tuin van het Apeldoornse Paleis Het Loo als de winternevel overgaat in een flauw winterzonnetje en de ochtendrijp de struiken en planten bedekt. Paleis  Het Loo is in 1984 opengesteld voor publiek. De laatste bewoners waren , tot 1975, Prinses Margriet en mr. Pieter van Vollenhoven. De eerste bewoners Koning-Stadhouder Willem III en Koningin Mary (Stuart) II, eind zeventiende eeuw.

Gisterochtend: De Paleistuin van Paleis Het Loo (foto: René Hoeflaak

We nemen een kijkje bij de expositie “Een wintertuin herleeft” Koning Willem II (1792-1849) had namelijk een fanatieke hobby; verzamelen van kunst en vooral planten. Iedere dag reserveerde hij een een uurtje om zijn planten water te geven. In zijn toenmalige paleis aan de Haagse Kneuterdijk  richtte hij een speciale overwinteringsruimte in voor de tropische bloemen en planten. Planten hadden altijd al een hoog aanzien in vorige eeuwen. Tuinen golden als afspiegeling van het paradijs. Bij feesten van Lodewijk XIV verkleedden gasten zich als planten. De plantenverzameling groeiden Willem II ook financieel boven zijn hoofd.

Koning Willem II (bron: http://www.bredanassaustad.nl/)

Een jaar na zijn overlijden werd de gehele kunst- en plantenverzameling geveild. De plantenverzameling bracht nauwelijks zevenduizend euro op. Nog niet de helft van de vooraf getaxeerde waarde. Zo brachten de rhodondendrons zevenhonderd euro op. In het paleis zelf zien we het kinderbedje van Koningin Juliana. Terug naar de uitgang, zien we in het koetshuis niet alleen oudere en historische koetsen maar onder meer ook de trouwauto en de dienstauto uit 1972 van Koningin Beatrix en Prins Claus. In hetzelfde koetshuis staat een skelterachtige rode speelwagen. Door Prins Claus zelf vervaardigd voor zijn zoon Prins Willem Alexander. Intussen blijft het vriezen. In een ander jaargetijde komen we zeker nog wel een keertje terug.  Zie:     http://www.paleishetloo.nl/

De de door Prins Claus zelf geproduceerde en ontworpen speelgoedwagen van Prins Willem Alexander, te zien in het Koetshuis van Paleis Het Loo (foto: René Hoeflaak)

Categorieën:Stad en land

Tagged as: , ,

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s