Beekbergen

Beekbergen, vrijdagavond: Alles onder controle bij de afhaalchinees (foto: René Hoeflaak)

Dit weekend in Beekbergen.  Vanuit hotel “Smittenberg” steken we de vrijdagavond wat onwennig de Arnhemseweg over. Zie: http://www.desmittenberg.nl/  Terwijl de temperatuur daalt, zien we even verderop, aan de ander kant, een niet alledaagse winkel.  Het betreft hier de in- en verkoopwinkel van Konink, de specialist in gebruikte etalagepoppen (vanaf € 85,00),  paspoppen (vanaf € 25,00), torso’s en bustes, met of zonder hoofd vanaf € 15,00. Er past geen pop of torso meer bij in de winkel en in de etalage, die op de hoek ligt van de Arnhemseweg en de Kerkstraat.

Drukte in de etalagepoppenwinkel van Beekbergen (foto: René Hoeflaak)

Wat opvalt is dat bijna één op de drie huizen aan de Kerkstraat te koop staat aangeboden. Bepaalde oorzaak? Paspoppenoverlast? Torsoterreur? Poppen aan het dansen? Rondom de kerk is niet al te veel reuring. Noch voor Ria´s Bar, het pannekoekenhuis (nr. 2) en noch bij Lin Wah, de plaatselijke afhaalchinees. Zaterdag rijden we van Beekbergen (5.000 inwoners) via Apeldoorn naar het grensgebied tussen de naburige dorpen Lieren (1,250 inwoners) en Oosterhuizen (850 inwoners).  Waar Lieren ophoudt en Oosterhuizen begint is niet helemaal duidelijk. Hoe dan ook, gisteren waren de dorpen in de greep van de eerste Winterfair. “Afwachten, hoe dit gaat lopen“, aldus de parkeerwachter op klompen. En dat geldt ook voor ons.

Gisteren: Afwachtende sfeer op eerste winterfair van Lieren en Oosterhuizen. (foto: René Hoeflaak)

De sfeer was afwachtend maar verder prima. Zoete vissen aan de haak, houtvuur, gluhwein, chorizoworsten, kerstsokken etc. etc. Terug naar Beekbergen volgen we spontaan de borden naar het station Beekbergen. De laatste passagierstrein stopte in 1947 op het station. De laatste goederentrein in 1984.

Het station van Beekbergen, gistermiddag (foto: René Hoeflaak)

Het station is nu een spoorwegmuseum en één van de stopplaatsen van het – toeristische- stoomtreintraject Apeldoorn-Eerbeek van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (VSM). Deze maatschappij is in 1975 opgericht door een aantal enthousiaste spoorliefhebbers met als doel een rijdend Spoorwegmuseum op te richten. De maatschappij telt nu 19 stoomlocomotieven, 22 diesellocomotieven en 30 rijtuigen. Veel materiaal staat gerangeerd op de werkplaats en het rangeerterrein van en bij Station Beekbergen. In de zomermaanden rijdt vrijwel dagelijks een stoomtreindienst tussen Apeldoorn, Beekbergen, Loenen, Eerbeek en weer terug. Zie ook: http://www.stoomtrein.org/ We kijken wat rond op het station.

Gisteren; Per Stoomtrein rijdt Sinterklaas het station van Beekbergen binnen (foto: René Hoeflaak)

Na vijf minuten horen we gefluit en zien we stoom. We vallen met de neus in de boter. Sinterklaas blijkt in aantocht. In Beekbergen kom Sinterklaas namelijk met de trein. “Zie ginds komt de stoomtrein”. Niet veel later stapt Sinterklaas en zijn Pieten uit de stoomtrein op het perron. De Sint poseert voor de stationsklok. De tijd staat even stil in Beekbergen.

Sinterklaas verlaat het station van Beekbergen; De tijd staat even stil (foto: René Hoeflaak)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s