Rotterdam: Kralingen

Hal4 aan de Rotterdamse Watertorenweg, vanochtend (foto: René Hoeflaak)

Vanochtend gewandeld in het grensgebied van Rotterdam en Capelle aan den IJssel, langs en in de omgeving van de noordelijke Maasoever. Startpunt; Wijk de Esch, het terrein van heet voormalige drinkwaterleidingbedrijf (DWL). Bij de oudste, 48 meter hoge Watertoren van Nederland (1873) denk ik niet direct aan een reservoir van een miljoen liter water. De schoonheid van het Rijksmonument wordt namelijk overtroffen door de herinnering aan mijn bezoek aan het terras van het gelijknamige restaurant “De Watertoren” in juli 2008. Een “verkeerd gevallen” eendenborst aldaar bezorgde mij niet alleen twee dagen “slappe benen” maar maakte mij ook enkele kilootjes lichter. Bij het snelfiltergebouw sta ik voor HAL 4/Prinsestheater. Deze voormalige machinefabriek sloot vorig jaar haar deuren als theaterpodium van de Popunie. Het is nu als HAL 4.1 in gebruik als multifunctioneel evenementencentrum. Zie ook www.hal4.nl Een gebouw met een verleden. Zowel tijdens de Drinkwaterleidingperiode maar ook door de legendarische HAL4 optredens in de jaren tachtig. Bij de wijk Kralingse Veer (ingeklemd door Capelle aan den IJssel) verlaten we de oever. Voorbij industrie- en bedrijventerrein het RIVIUM is het Toepad.

Bedrijventerrein RIVIUM in Capelle aan den IJssel (foto: René Hoeflaak)

Op het Toepad lopen we langs een volkstuinencomplex, een oude boerderij, hockey- en voetbalverenigingen en een Joodse begraafplaats. De Joodse begraafplaats aan het Toepad biedt plaats aan 4.300 grafstenen en werd in 1895 aangelegd. De Schiedamse Joodse begraafplaats verplaatste in 1962 haar laatste 25 grafkisten naar het Toepad. Even verderop -terwijl de hockeysticks op de achtergrond kletteren-  staat de Van Ghentkazerne, gebouwd in 1940 en nog steeds het opleidingscentrum voor het Korps Mariniers. Achter de twee onbemande wachtposten, zie ik twee kanonnen. In de kazerne worden onder meer sluipschutters opgeleid. Ook het Marinierskapel oefent en blaast in de kazerne. Bij Chinees afhaalrestaurant annex cafetarie Everybody eten we een verdiende snack. Mijn maag houdt het nog steeds.

Vanochtend; De Joodse Begraafplaats aan het Toepad in Rotterdam (foto: René Hoeflaak)

Twee onbemande wachthuisjes voor de Van Ghentkazerne in Rotterdam (foto; René Hoeflaak)

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s