Ground Zero, de orkaan Earl en Geert Wilders

New York, Ground Zero, 1 september 2010 (foto: René Hoeflaak)

Deze en vorige week bezocht ik New York. Mijn laatste bezoek aan deze stad was in 2000, dus vóór de aanslagen op de Twin Towers in 2001. Ik moest denken aan  het boek “In New York” van Jan Tromp; Die beweerde in het boek dat de aanslagen de stad niet heeft veranderd. Hij citeert vervolgens ook nog onder meer voormalig RTL correspondent Max Westerman. “Het lijkt wel alsof de staat meer is geraakt dan de stad zelf”.  Ook ik kreeg de indruk dat de stad niet echt bezig is met 9/11. Tijdens gesprekken aan de bar, in de taxi of in het hotel gooide ik af en toe een balletje op over die bewuste elfde september. Ook ik kreeg de indruk dat de New Yorkers er niet echt mee bezig zijn. Korte en bondige reacties als “That was a big thing” om vervolgens over te gaan tot de orde en het gesprek van de dag, zoals de naderende orkaan Earl. Dan naar Ground Zero zelf. Een bezoek aan het nabijgelegen Info Ground Zero House en “de” bouwput maakt toch wel indruk. Amerikaanse vlaggen wapperen trots op de vele bouwkranen. Een stilte- en kippenvelmoment. In mijn gedachten zie ik de bekende TV beelden uit 2001, de drieduizend slachtoffers en zie ik mijzelf nog op het dak van torens staan, in 1992. De in aanbouw zijnde Freedom Tower steekt al fier en hoog uit boven de gigantische bouwput. Ik schat al zo’n 75 meter. Twee minuten later en twee straten verder sta ik voor een verwaarloosd, onbewoonbaar, onopvallend en dicht pand aan de Park Place 45. Onkruid groeit uit de kieren en voegen. Er is veel commotie over de mogelijke nieuwe bestemming van het gebouw, een multicultureel centrum met onder meer een Moskee. Volgens de New York Times van 2 september jl. hebben de New Yorkers niets tegen moskees. Maar als je het ze toch vraagt, vindt tweederde van de New Yorkers de locatie wel te dicht bij Ground Zero. Te gevoelig en te provocerend. Het houdt ze verder niet al te veel bezig. Voor het complex discussieert een voorbijganger met één van de twee aanwezige demonstranten. Zij zijn vóór godsdienstvrijheid op iedere plaats en dus tegen een moskeeverbod. Verder niet al te veel opwinding voor het gebouw. Intussen is Geert Wilders (Geert Who??) nu vanuit Nederland (de hoofdstad van Amsterdam???) onderweg naar New York. Hij is tegen de opening van een moskee en komt dit de New Yorkers, de Amerikanen en de rest van de wereld duidelijk maken op Park Place. De orkaan Earl blijkt een storm in een glas water en New York te hebben gespaard. Of de New Yorkers wel iets zullen merken van de komst en de speech van Geert Wilders, is nog maar de vraag.  Anyway, het bezoek en zijn speech houdt de Nederlanders meer bezig dan een doorsnee New Yorker. Is Geert de Hollandse Earl in een glas water???

New York, Park Place, twee straten van Ground Zero; En demonstrant discussieert op 1 september 2010 met een voorbijganger voor het gebouw waar mogelijk een moskee wordt geopend (foto: René Hoeflaak)

Categorieën:Stad en land

Tagged as: , , ,

1 reply

 1. Heel goed verhaal.
  Ik begrijp dat je geen stelling neemt over het bezoek van Geert Wilders
  Persoonlijk vind ik het echt dwaas dat iemand uit Nederland
  met een aantal lijfwachten (op onze kosten?)in New York gaat demonstreren!
  De Amerikanen kunnen dat echt zelf wel handelen daar hebben ze Geert
  niet bij nodig.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s