Rotterdam: Belastingparadijs

Rotterdam, juli 2010: De Puntegale (foto: René Hoeflaak)

Wandelen is goed voor lijf en leed. Het wakkert andere en nieuwe inzichten aan en voorkomt geestelijke overbelasting. Enkele zondagmiddagen geleden wandelde ik door Rotterdam . In een klein uurtje ontpopt de stad zich tot belastingparadijs. Over inzichten en geestelijke overbelasting gesproken!!! Na een bezoek aan de Lloydpier steek ik de Puntegaalstraat over. Deze straat stond tientallen jaren bekend als de  “pluk me kaal” straat. Hier staat namelijk het voormalige belastingkantoor van Rotterdam, een Rijksmonument. Een blokken gebouw met Oost-Europese uitstraling. Het was immers de bedoeling van de architect, H. Hoekstra,  om burgers te imponeren.  Het belastingkantoor werd geopend in 1948, nadat het “oude”kantoor op de Boompjes bij het bombardement in 1940 verloren was gegaan. In 1996 werd het pand “De Puntegale” overgenomen door de Stichting Studentenhuisvesting Rotterdam.  Onder het mom van “wel leuker maar -aanvankelijk niet-  makkelijker” gebruiken de nieuwe bewoners van het voormalige belastingkantoor een unieke chip- en toegangspas die, de verwarming en het alarmsysteem regelt en electrische apparatuur automatisch aan- en uitschakelt.  Tien minuten verder, het Park bij de Euromast door, sta ik voor een gesloten deur bij het Belasting- en Douanemuseum.

Het gesloten Belasting- en Douanemuseum aan de Parklaan in Rotterdam (foto: René Hoeflaak)

Het museum aan de Parklaan wordt grondig verbouwd en is daarom tussen 1 juni  2010 en 1 juni 2012 gesloten. Jammer!! De verzameling historische belastingvormen als oorgeld, pleziergeld, schoorsteengeld en de smokkelfiets moet ik missen. Na de belastingteruggave van 2012 zal ik zeker terugkomen.  Zie ook:  http://www.belasting-douanemus.nl/. Even verder linksaf, op het Westelijk Handelsterrein, is restaurant de Belastingdienst. Hier eet je voor-, hoofd- en naheffing. Op de menukaart staan gerechten als Viskus, Krediet Crisis, Variabele rente, naheffingsgerechten als Financieel Voordeel en Overgangsregeling en salades heten hier Groene Belegging. Je ontvangt hier geen rekening maar een definitieve aanslag. Twee jaar geleden heb ik er gegeten en gedronken. De toeslagen smaakten prima Zie:  http://www.debelastingdienst.nl/. Terug naar huis; Ik steek de Erasmusbrug over en passeer het nieuwe belastingkantoor op de Laan op Zuid, geopend in 1996. Het kantoor (KAM gebouw) is, net als de nabijgelegen Maastoren, ontworpen door architect Cees Dam & Partners.  Met een toeslag in mijn hand kijk ik terug op mijn eigen “belastingroute”  van deze middag en geniet ik van het uitzicht op Hotel Pincoffs bij de Entrepothaven gevestigd in jawel… het voormalige Belasting- en Douanekantoor uit eind negentiende eeuw. Een dag met toegevoegde waarde (DTW). Iedere wandeling heeft zijn (belasting)voordeel.

Belastingdienst Rotterdam op de Laan op Zuid, juli 2010 (foto: René Hoeflaak)

1 reply

  1. De slogan van de belastingen “Beter kunnen wij het niet maken wel makkelijker”, is bij het restaurant nvt. Weer mooi beschreven en geformuleerd.

    Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s