Rotterdam: Odesa aan de Maas

Aan de Schiedamsesingel in Rotterdam staat een Russisch- Orthodoxe kerk. Een fraai en welkom gebouw in een stad die zich graag profileert als wereldstad, open wil staan voor andere en alle culturen en daarnaast wordt gezien als architectuurstad van Nederland.

Vandaag; De Russisch-Orthodoxe kerk in Rotterdam (foto: René Hoeflaak)

Van interessante en opvallende gebouwen word ik nieuwsgierig. Dus let nu op; Het gebouw is geopend op 20 juni 2004 en is gewijd aan – volgens haar website- de Heilige Grote Vorst Alexander Nevsky. De kerk valt onder Bisdom Den Haag dat wordt bestuurd door Aartsbisschop Simon vanuit Brussel.  Het Russich-Orthodoxe geloof is het op één na grootste geloof in de wereld na het Rooms-Katholieke geloof. En nu wordt het lastig. De Russisch-Orthodoxen scheidden zich duizend jaar geleden af van Rome en vijfhonderd jaar daarna van Constantinopel. Binnen de kerk is een oud (Rome)- en nieuw(Moskou)gelovige stroming. De patriarch van Moskou staat formeel aan het hoofd. 2004 is ook het jaar waarin ik zowel Oekraine als Chicago bezocht. De Oekrains-Orthodoxe kerk scheidde zich rond 1990 weer af van Moskou. Bij de aanblik van de Russisch-Orthodoxe kerk in Rotterdam kreeg ik vandaag een Oekraine gevoel en dacht ik terug aan twee fijne weken in Oekraine in 2004.

Oekraïne, Kiev: mei 2004; De Pechersky Lavra, het middelpunt van het Oekraïns-Orthodoxe geloof (foto: René Hoeflaak)

Een land met een rijke en ingrijpende geschiedenis, historische steden en fraaie religieuze archtitectuur.  Maar ik dacht ook aan Chicago. Enige maanden later- ook in 2004 dus- wandelde ik door Ukranian Village, een buitenwijk van Chicago. De straatnamen zijn daar tweetalig, de voertaal op straat Oekraïns en de café’s dragen daar namen als Little Lviv.

Chicago, augustus 2004; Kerk in Ukranian Village (foto: René Hoeflaak)

In Rotterdam is al een Russische supermarkt, op de Bergselaan. Komt er ooit een Rotterdamse Russiche voetbalclub die kampioen wordt van hoofdklasse A of zal ik ooit een Batika biertje drinken in een Russische kroeg in de Rotterdamse wijk Little Omsk? Hoe dan ook, die fraaie gouden koepels pakken ze ons niet maar af. Zie verder ook: http://www.reisomdewereld.nl/reisverhalen/oekraine-middelpunt-van-europa/ en http://www.reisomdewereld.nl/reisverhalen/chicago-enjoy-your-visit/

O ja; honderdvijftig meter verderop staat de Grieks-Orthodoxe kerk.

Categorieën:Stad en land

Tagged as: , , ,

1 reply

 1. In den beginne waren er vijf Patriarchaten: Antiochië, Alexandrië, Constantinopel, Jeruzalem en Rome.
  De Roomse kerk is afgescheiden. De andere Patriarchaten hebben zich uitgebreid. Op het moment, dat een gebied groot genoeg is, wordt er een Patriarch gekozen.
  Moskou is nooit afgescheiden van Constantinopel, maar een zelfstandig Patriarchaat geworden.
  Er is helemaal geen oude (Rome) of nieuwe (Moskou) stroming binnen de Orthodoxie.
  De eenheid van de Orthodoxe kerk ligt in het Orthodox zijn. Maakt niet uit onder welke Patriarch.
  Dus zou U uw licht eens moeten opsteken bij die mooie Orthodoxe kerk in Rotterdam

  Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s