Suriname: Walvissen en vlaggen

Palumeu

Palumeu, in het binnenland van Suriname (foto: René Hoeflaak)

In de Nederlandse Media was afgelopen week veel aandacht voor Morgan, de verdwaalde en verzwakte orca. Morgan komt nu op krachten in het dolfinarium in Harderwijk. In de Surinaamse media was vorige week ook aandacht voor de walvis. In een paginagroot artikel in de Ware Tijd werd aandacht besteed aan de betrekkingen tussen Suriname en Japan. Die staan in de spotlights sinds de toetreding van Suriname tot de Internationale Walvisvaart Commissie in 2004. De hele week vergadert deze commissie over de hervatting van de commerciële walvisvaart, een vurige wens van Japan. De stemkeuze van Suriname in de commissie is Japan doorgaans welgezind en roept vragen op. De Ware Tijd ziet hierin een verband met de schenking door Japan van een visserijcentrum in district Commewijne  en andere gebouwen die met Japanse steun zijn neergezet. De Surinaamse Milieufederatie spreekt schande over het Surinaamse stemgedrag. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Veeteelt en Visserij is deelname aan de commissie en “je zegje” doen belangrijk en heeft Suriname een “eigen mening”. Of Suriname volgend jaar Japan zal blijven steunen hangt af van de nieuwe regering en welke vlag over Suriname waait. De Mega Combinatie beraadt zich over haar walvissenstandpunt. Over vlaggen gesproken; Op de voorpagina van diezelfde Ware Tijd lees ik dat een Nederlandse vlaggenfabrikant zijn kans schoon ziet om de vlaggenmarkt van Suriname te veroveren. Alle vlaggen, behalve die van landen, behoren tot het assortiment. Als iedere politieke partij in Suriname haar vlaggen bestelt bij Dason (zo heet het bedrijf), dan komt het wel goed. Ga maar na; De A- Combinatie (AC), de Permanente Voorspoed Republiek Suriname (PVRS), Nationale Unie (NU), Democratische Unie Suriname (DUS), ABOP, Seeka, de Partij voor Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE), MC/Nieuw Suriname (MC/NS), Volks Alliantie, Democratische Nationale Partij (NDP), Nieuwe Front (NF), Mega Combinatie (MC), Nationale Partij Suriname (NPS) en dan zal ik nog wel wat partijen zijn vergeten. Tijd voor een vlaggetjesdag in Suriname, maar dan wel met haring.

Toko met vlag op de Vuurplaat in Rotterdam (foto; René Hoeflaak)

1 reply

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s