’s Heerenberg

Kasteel Huis Bergh in ’s Heerenberg; de expositie over graaf Hendrik van den Bergh is vanaf gisteren geopend (foto: René Hoeflaak)

Enkele maanden geleden boekten wij – zomaar-  een weekendarrangement in ’s Heerenberg, bij hotel de Lantscroon. Zie;  http://www.hoteldelantscroon.com/  Dit weekend was het dan zover. Vooraf  had ik geen enkele voorstelling bij ’s Heerenberg. Maar wat blijkt; Wie, net als ik, iets heeft met geschiedenis, aardrijkskunde, grenslijnen, de actualiteit, wandelen, natuur, lekker eten en een terras, komt hier in een straal van pakweg twee kilometer goed aan zijn trekken. Om te begeven we ons op vrijdagmiddag  in de – naar onze mening- enige HEMA van Nederland met een buurtwinkel uitstraling. Dit moet de kleinste HEMA van Nederland zijn. Aan de overkant staat een oorlogsmonument ter nagedachtenis van twee omgekomen priesters. De stoep van de Molenpoortstraat, voor het stadsplein, is dagelijks in gebruik door hangouderen, al dan niet met rollator. De raadhuisklok werd vroeger gebruikt om burgers bijeen te roepen bij rampen en vergaderingen. Nu tingelt de klok van dit zestiende eeuwse raadhuis “Tulpen uit Amsterdam” en “Hup, Holland Hup”. De zon komt door en we pakken een terasje bij café de Gracht, enkele meters van het Raadhuis en tegenover de “vroegere” schandpaal. Vijftig meter verder staat het huisje en standbeeld van Mechteld den Ham. Zij is één van de laatste “verbrande” heksen in Nederland. Op 26 juli 1605, na een lange strijd en zonder proces, eindigde zij op de brandstapel mede ook omdat de poging haar te verdrinken misluktte. Dit gold als bewijs dat Machteld “waterproof”  en dus “heks” was.  Haar huisje en standbeeld (gemaakt door Patrick Beijerloo) staat bij de ingang van Kasteel Bergh, het voormalige kasteel van graaf Hendrik van den Bergh, de neef van Willem van Oranje. Hij had tientallen jaren een belangrijke rol in de 80- jarige oorlog. Vanuit een hoge positie in het Spaanse leger liep hij over naar Oranje. De Spanjaarden veroordeelden hem ter dood maar dat hebben zij hem inmiddels vergeven. De ambassadeur van Spanje is immers aanwezig bij de opening, uitgerekend deze middag, van de expositie over het leven van deze graaf.  Na drie saluutschoten is de expositie daadwerkelijk geopend. We zien de Spaanse Ambassadeur nog net wegrijden uit ´s Heerenberg. Zie ook.   http://www.huisbergh.nl/ThemaTentoonstelling2010.aspx.  Na een bezoek aan de expositie, wandel ik door de naastgelegen  Plantage, aangelegd in de 18e eeuw. De laan in de plantage, die uitkijkt op de spitse kerktoren van  het Duitse

’s Heerenberg gisteren: De Plantage (foto: René Hoeflaak)

Hoog- Elten, doet mij denken aan de serie Zwiebertje. Als ik de plantage uitloop, sta ik bij het voormalige creativiteitscentrum Gouden Handen, daarvoor bekend als klooster Don Rua, nu negatief in het nieuws vanwege mogelijke misbruik door priesters. Het klooster staat er triest en verlaten bij en is omringd door een hekwerk. In de nieuwbouwwijk naast het klooster is een straat met de naam `klooster`.  Er zijn betere adresnamen om te wonen.

’s Heerenberg dit weekend; Het standbeeld van “heks” Mechteld Den Ham (foto: René Hoeflaak)

Categorieën:Stad en land

Tagged as: , ,

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s