Residentiewandeling: Wandelen door een geschiedenisboek

In collegiale harmonie stond gisteren een residentiewandeling door de binnenstad van Den Haag op het programma; Een koude maar  aangename en leerzame middag. Dit niet in de laatste plaats dankzij de deskundige begeleiding van onze gids, de heer De Ruiter, van Gilde Den Haag (zie ook www. gildedenhaag.nl). En dat voor een “historische” prijs van € 3,00 per persoon. Zo leren we onder meer; 16e eeuwse metseltechnieken te onderscheiden, dat bordes vroeger ook roeptoep werd genoemd, dat de boom voor Paleis Noordeinde is gepland op de geboortedag van Koning Wilhelmina, dat diezelfde Koningin Wilhelmina het diner met Paul Kruger “redde” door ook een slok te nemen uit een vingerkommetje, dat de chauffeur van premier Ruud Lubbers zijn auto totall loss reed in de Paleisstraat, dat bij de ingang van de Tweede Kamer iedere dag een bladzijde uit het het boek met namen van oorlogslachtoffers wordt omgeslagen, dat Abraham Kuijper het Torentje op het Binnenhof maar niets vond, dat er maar één klein gedenksteen is van Napoleon en wel naast de Waalse Kerk , dat in het Escher Museum vroeger Koningin Emma woonde, wat een drankorgel is en dat het ontwerp van het gebouw van de Rekenkamer de eerste en de laatste “staats”opdracht was aan de toen 84- jarige Aldo van Eijck.  En dat kunnen we begrijpen. Het gebouw valt in negatieve zin op tussen de fraaie en historische gebouwen en steekt met haar vale kleuren en lego-achtige vormen lelijk af op het Lange Voorhout. Het ligt enigszins verscholne achter de originele voorgevel. Tijdens de bouw ontdekte men

Den Haag gisteren; Restanten van de kloostermuur langs de Rekenkamer (foto: René Hoeflaak)

restanten van de oude Dominicaanse Kloosterkerk die in 1690 door een ontploffing van het kruithuis bijna geheel werd vernietigd. Door de ontdekking van de muren werd het gebouw van de Rekenkamer iets omgelegd. De muur staat op slechts enkele meters van de ramen. Een leerzame middag. Het had wel ietsje warmer kunnen zijn. De Haagse terrassen zijn klaar voor de lente ….die maar niet komt.

Categorieën:Stad en land

Tagged as: ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s