Curaçao: Pietermaai

Januari 2010: een verblijf op de Scuba Lodge in Willemstad op Curaçao kan ik iedereen aanraden. De Scuba Lodge ligt in Pietermaai. Door een hotel te beginnen in  de Pietermaai hebben de eigenaren en oprichters Harald en Caroline wellicht een toon gezet. Pietermaai dreigt de laatste jaren in verval te raken. Verlaten klassieke en koloniale gebouwen staan op instorten. (De namen van de eigenaren staan nog op de gevels geschilderd.) De Pietermaaiweg zelf en haar stegen was het terrein van de Tjoller, de zwervende junk van Curaçao. Maar dat veranderd. Het tij keert.

Curaçao, Pietermaaiweg januari 2010: bouwwerkzaamheden gaan ook op zaterdag door. Tjollers maken plaats voor bouwvakkers. (foto: René Hoeflaak)

Villa d’Arte

Er is vrijwel geen Tjoller meer te bekennen. Vrijwel ieder gebouw wordt gerestaureerd of is verkocht. Enkele gebouwen zijn al opgeknapt en krijgen een andere bestemming zoals restaurant/club Mundo Bizar aan Nieuwestraat of Lounge restaurant The Moon in Villa Toscane, dat niet zou misstaan in het blad Villa d’Arte.  Hoe zal het zijn in Pietermaai in pakweg 2015??